FOTO Fešta od savora u sklopu projekta S okusom mora - Sapore di mare, bila je pravi uspjeh

UMAG - Fešta od savora, u sklopu projekta S okusom mora - Sapore di mare, a realizirana u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza, bila je pravi uspjeh.

Uspješnoj realizaciji je pridonijelo mnogo faktora, a jedan od njih su i volonteri zahvaljujući kojima je sve štimalo i išlo kao po špagi.

Foto: Muzej grada Umaga

- Zato im skidamo kapu i zahvaljujemo na uloženom trudu - zahvalili su se sudionicima iz Muzeja grada Umaga.

Ovom feštom smo htjeli popularizirati savor, jednostavno tradicionalno riblje jelo i zato je središnji dio fešte bilo natjecanje u spremanju najboljeg savora - objasnili su iz Muzeja.

Pristigla su 22 savora od srdela i jedan savor van konkurencije- savor od trilja, koji je donijela konoba Nono kako bi obogatila ovo događanje.

Bilo je svega, i bijelih i crvenih savora, i slatkih i slatko-kiselih, i onih po tradicionalnim bakinim receptima i onih koji su se radili po prvi put, a najteži zadatak je imao žiri.

- Današnja objava o manifestaciji posvećena je natjecateljima koji su se javili u velikom broju pod motom "Važno je sudjelovati!" i pokazali nam koliko se bogatstvo i različitost krije u kuhinji, dobili smo 23 verzije jednog recepta - opisali su iz Muzeja.

I.B.