Gašpar za Studio 4 HRT-a: "Otkrili smo veliku kriminalnu hobotnicu krivolovaca i luksuznih restorana, o svemu smo upoznali ministra i nadležne službe"

Glavni urednik portala Morski HR gostovao je u Studiju 4 HRT-a kod voditelja Petra Vlahova, gdje je prvi put javno otkrio kako Morski HR radi na otkrivanju velike kriminalne hobotnice za koju je kazao da je usporediva s trgovinom drogom, a u nju je umiješana skupina ekskluzivnih ribljih restorana, zajedno s krivolovcima i distributerima takve ribe i morskih organizama na Jadranu. O svemu je, kaže, upoznao i novog ministra poljoprivrede, ali i ostale nadležne službe koje bi trebale ovoj praksi stati na kraj.

Zakon o pomorskom dobru smo dobili, no nedavni nemili slučaj na Kornatima pokazao je da postoji država u Državi i da postoje prakse koje se kose sa zakonom.

- Posrijedi je okupacija pomorskog dobra i nemogućnosti i nepostojanju volje da se to riješi. U ovom slučaju radi se o nizu onih malo ekskluzivnijih restorana, koji sebi daju za pravo ne samo da privatiziraju pomorsko dobro, nego i da naplaćuju struju u ilegalnim marinama, i ne samo to, nego da uvjetuju cijene, a da jednog eura, jednog centa pritom ne plate državi, čime direktno čine nelojalnu konkurenciju onima koji to moraju da bi legalno poslovali.

S druge strane nemamo uopće volju institucija da ih sankcioniraju. Ovih dana došlo je do ekscesa u jednom takvom restoranu, gdje je policija zabranila brodaru pristup na 8 dana, a istodobno restoran i dalje potpuno ilegalno koristi pomorsko dobro, naplaćuju struju tim jahtama. S druge strane imate legalne marine koje itekako moraju plaćati koncesije i poreze državi, no Morski je već dosta pisao o mnogim privatnim marinama koje niti smiju postojati, jer nema pojma "privatna marina", a mnoge od njih zgrću milijune. Dođe inspektor, naplati im par stotina do par tisuća eura, što ovi jedva čekaju, pa plate i nastave s radom - kazao je Gašpar.

Naše more i marine i dalje su mamac za turiste i nautičara dubljega džepa. Jesmo li došli do ozbiljnog problema, koliko se zbog takvih gostiju u ovim restoranima koje ste spomenuli, nude i one ribe i školjke koje se mogu uhvatiti samo u krivolovu? To sad već nije banalan problem već postaje sve ozbiljniji.

- To je problem na kojeg se žmiri i koji je javna tajna već godinama i očito je potreban dobar novinarski rad da istraži to u konkretnim slučajevima, što mi trenutno radimo i na čemu radimo. Naime, podaci do kojih smo mi došli su frapantni i ovih dana ćemo ih u potpunosti iznijeti u javnost, gdje postoji čitav lanac krijumčara ribom i morskim organizmima ulovljenima na ilegalan način. Oni su, opet, ilegalna konkurencija pravim ribarima koji moraju platiti sve puste doprinose i poreze državi da bi ulovili tu ribu i da bi je uopće mogli prodati. Oni se služe takvim trikovima, da je to strašno. Prstaci se love u nevjerojatnim količinama i to odgovorno tvrdim i prodaju se tim restoranima.

Ono što je najbolnije od svega, a to doznajem od pouzdanih ljudi i to smo proslijedili istražnim organima, za koje ćemo tek vidjeti hoće li imati želju, dakle pouzdano znamo da gosti dolazie upravo zbog toga. Dolaze na ta mjesta, na koja inspektori ne dolaze u dovoljnoj mjeri. Ili ih ne zanima to ili smatraju da to nije vrijedno pažnje. Ono do čega smo mi došli je, da takva jedna ilegalna radnja, odnosno skup radnji, može slobodno konkurirati trgovini drogom, za što bi se ova država trebala ozbiljno pobrinuti.

O svemu smo, odnosno o vrlo konkretnim stvarima ovih dana upoznali i novog ministra poljoprivrede. Sad je na njemu da vidimo, hoće li biti zainteresiran.

Postoji li uopće interes države da se doskoči toj praksi ili se žmiri i ta siva ekonomija "pušta" ova 2-3 mjeseca u stilu "zatvorit ću oči, sve će to proći, a i nešto će se zaraditi"?

- Kratko i jasno - Ne! - odgovorio je Gašpar i detaljno pojasnio cijelu situaciju...

Čitav razgovor možete pogledati OVDJE.

D.G.