GREGADA Tradicionalna dalmatinska marenda

Dalmatinska marenda projekt je Splitsko-dalmatinske turističke zajednice koji je započeo prije gotovo dvije godine s ciljem brendiranja izvorne dalmatinske kuhinje i kulinarske baštine. U suradnji s Morskim HR i poznatim dalmatinskim restoranima koji njeguju upravo izvornu tradicijsku spizu, vikendom ćemo odabrati po jedno jelo upravo na način kako se to kuhalo nekad. Za marendu...

Pri odabiru restorana biramo one koji kuhaju cijele godine. Tako znamo da ciljaju na kvalitetu i kontinuitet, ali i stalne goste, koje nije lako zadržati.

Danas smo otišli do splitskog restorana Tinel u Splitu, gdje ćete uz ugodan ambijent moći pojesti i nešto vrlo konkretno.

- Ponudom naših dalmatinskih marendi tijekom cijele godine radimo i prezentiramo jela dalmatinske kuhinje. Jela su, naravno uvjek prilagodena sezonskim namirnicama - priča nam voditeljica restorana, Ivona Cokarić i dodaje:

- Marenda je simbol Dalmacije, kroz druženje za stolom, bitno je da je hrana ukusna i domaća, a ono što je najbitnije, da je kuhana sa ljubavlju i srcem. Ja to volim tako reći - priča nam i odaje tajnu dobre gregade.

Ribarsko jelo s Hvara

- Gregada je jelo s otoka Hvara, ribarska spiza, juha i jelo u jednom.

To je jelo koje se priprema po najstarijem načinu pripreme, jelo koje se u sadašnjosti razvilo s dodacima i oplemenilo začinima, jer u prošlosti se radilo od par namirnica koje su bile dostupne.

Za pripremiti gregadu potrebno je:

Riba (grdobina,mol) 

Školjke

Škampe

Krumpir, kapula, dalmatinski začini, vino

I malo vremena.

Recept za 4 osobe: 

  • Riba ( od kamena škarpina,mol,grdobina)  1 kg
  • Škamp   20 dkg
  • Školjke 20 dkg
  • Krompir  50 dkg
  • sol, papar, lovor, češnjak 
  • kapare i masline po želji
  • Kapula 2 kom
  • vino bijelo 0,2 dcl
  • voda, mala količina

Priprema: 

Ribu očistiti i izrezati na deblje komade,

krompir očistiti i izrerati na ploške

Zažutiti kapulu, dodati krompir, podliti vinom i vodom, začiniti začinima, politi tekućinom da pokrije sve sastojke, nakon desetak minuta kuhanja dodati ribu i kuhati.

Dodati, kapare i masline po želji

Tajna naše gregade je u žličici prošeka! I uvijek je ukusna i posebna...

Naš cilj je da što više mladih gostiju kao i stranih gostiju proba tradiciju koju imamo u našoj marendi.

U doba kad su objekti brze prehrane dosta popularni želimo zadržati tu tradiciju. Nije lako ali uz trud uvijek dođu i rezultati - zaključuje naša sugovornica uz obavezan - dobar tek svima!

Sponzorirani sadržaj