Hotelijeri kukaju da im dolaze sve nesposobniji radnici - Pa dobro, gdje su vam oni od prošle godine?

Odljev mozgova iz Hrvatske, ispratio je i odljev kvalitetne radne snage, pa sad poslodavci kukaju da im nema tko raditi. Tako su se i hotelijeri uznemirili, kad su shvatili da im jeftini radnici iz upitnih zemalja jedva znaju i engleski, a kamoli ostale jezike standardnih gostiju koji dolaze u Hrvatsku. S razlogom se stoga postavlja pitanje - ako je ove godine kriza, pa gdje su vam onda radnici od prošle godine i zašto su vam otišli?

Opatija je ovih dana puna veselih i nasmijanih ljudi željnih provoda i usluge, a takva se očekuje i čitava sezona, rekao je u Dnevniku N1 hotelijer Milan Sesar. Međutim, upozorava da će se turistički sektor suočiti s jednom velikom preprekom.

- Bojim se da ćemo imati jedan veliki problem. Puni su nam frižideri robe – od ribe, mesa i drugih namirnica, ali bojim se da to nema tko ponuditi i pripremiti, odnosno da određen broj ljudi neće dobiti adekvatnu uslugu. To je najveći problem naše struke – radnici nam odlaze, a novi ne dolaze.

Dolaze nam ljudi s totalnim neznanjem, koji nikada nisu radili u ovoj struci i onda dok ih se prilagodi, oni odlaze opet dalje - rekao je  Sesar ističući da se cijelo društvo mora zabrinuti po pitanju radne snage, a osobito u turizmu.

- U turizmu nije lako raditi. Treba znati jezike, prići gostu, prodati robu, a to ne može znati onaj koji je stigao jučer s ulice. Bojim se da će nam to biti najveći problem ovo ljeto – da nećemo imati nekoga da posluži, proda, da uzme eure koje je gost spreman potrošiti - smatra hotelijer iz Ičića.

Na pitanje koliko plaća konobare, govori da su to inertne stvari...

Rješenje tog problema vidi u dva smjera djelovanja:

- Jedna formula je da te ljude dobro platimo, a druga je da kompletna zajednica pronađe formulu kako ulagati i privoliti mlade ljude da ostanu ovdje i ne odlaze vani te da od svog rada mogu kvalitetno egzistirati i biti zadovoljni.

Na pitanje koliko konobari zarade u njihovom hotelu, odgovorio je da su to interne stvari pa dodao:

- Kod mene bi konobar zaradio isto kao i u jednoj Italiji, ako ne i više. Kod mene osoblje radi po 25, 30 godina, što je znak da su adekvatno nagrađeni jer inače se ne bi toliko zadržali.

Kazao je i da on osobno nema problema s radnom snagom jer njihovi radnici imaju istu plaću tijekom cijele godine.

- Kada čovjek zna da će dobiti jednako dobru plaću i da je ona sigurna, onda neće ni pomisliti da ide dalje - rekao je.

D.G.