Interes za otkup grožđa je velik, a cijene "skaču u nebo" - U Dalmaciji cijene više nego u Istri
Berba ranih sorti grožđa započinje ovih dana. Zanimanje za njegov otkup ove je godine iznimno veliko jer je u nekim krajevima Hrvatske zbog vremenskih ekstrema urod potpuno podbacio. A kada je nečega malo i potražnja velika cijene skaču u nebo.
Grožđe je u Istri gotovo dvostruko skuplje u odnosu na lani. Unatoč tomu obitelj Nikol Banko rasprodala ga je i prije nego što je ubrano. Ovisno o sorti i načinu branja za kilogram postiže cijene od eura pa do eura i 60 centi.
- Oni koji žele posebnu robu su unaprijed godinu dana rezerviraju, dogovorimo određene količine i to se u hodu određuju termini berbe sukladno parametrima - rekla je Banko.
Fiorenzo Paulić dio će grožđa preraditi, a viškove prodati. Cijene još nije formirao, no misli da bi s cijenom od euro i pol za kilogram malvazije pokrio troškove.
- Ja ne znam niti izračunat koliko je naraslo od zaštitnih sredstava, umjetnih goriva i sve radna snaga, od svega toga - kazao je Paulić.
Potražnja je rekordna pa su i takve cijene. Što za vinogradarstvo nije loše.
- Kako bismo imali svake godine sve više vinograda i sve više površina, a to putem cijene možemo postići - istaknuo je za Dnevnik HTV-a Luka Rossi, predsjednik vinara i vinogradara Istre.
Visoke cijene u Dalmaciji
U Dalmaciji cijene još i veće, kilogram se prodaje i po 3 i pol eura. Zbog bolesti, kiša i tuče, grožđa je malo na tržištu.
- Ove godine pogotovo bile sorte su tražene i ljudi ne pitaju kolika je cijena, samo je bitno da ga ima. Niti ne pitaju za sortu - rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin.
Na istoku zemlje uz grožđe sve je traženiji mošt. Ove će se godine litra prodavati za euro i 80. Kupaca ima.
- Uglavnom su to hobi vinari iz sjeverozapadne Hrvatske koji za svoje potrebe koriste taj mošt i prerađuju ga u vino za vlastite potrebe - objasnio je Mijo Čorić.
Unatoč rekordnim cijenama potražnja za grožđem je velika jer je uz sve češće vremenske nepogode u Hrvatskoj svake godine i sve manje nasada. Stoga je nužno potaknuti vinogradare na širenje vinograda.
I.B.