Istarski Buzet posebno privlači turiste a nazivaju ga i gradom tartufa
Posjetitelje osobito mami sjeverna Istra i to posebno ujesen. Uz Motovun i Grožnjan, u ovo je doba posebno zanimljiv Buzet koji nazivaju i gradom tartufa. Samo na području Buzeštine godišnje se izlovi gotovo 6 tona skupocjene gljive. Upravo na svojoj gastronomskoj ponudi taj kraj gradi svoju turističku priču.
Brdo nad dolinom rijeke Mirne u najsjevernijem dijelu unutrašnje Istre, nikada nije pusto. Stari grad Buzet sve je češća postaja za goste koji za odmor odabiru Istru.
U Buzetu i okolici živi oko 6 tisuća ljudi. I ovdje su se počeli baviti turizmom pa danas već mogu ugostiti tisuću i 200 turista. Veći dio njih u privatnom smještaju, no imaju i dva hotela.
- Rekla bih da nam je turistička godina jako dobra. Imamo porast broja američkih turista, i dalje su tu naši stalni gosti iz Njemačke, Austrije i Italije - govori za Regionalni dnevnik Ivana Čubelić Bodrožić, recepcionarka u hotelu.
Obilazeći buzetski stari grad, gotovo je obvezan posjet suvenirnici. Prodavači se ne žale, kao ni oni koji prodaju autohtone proizvode.
Turiste privlače tartufi
A turiste trenutačno, uz prirodne ljepote ovoga područja, najviše privlače tartufi. Malo koji gost o tome ne zna.
- Ponešto znam o tartufima, volimo ih s tjesteninom, izvrsno je - govori Hyng iz Njemačke.
No, koliko je volje, truda i rada potrebno da bi se pronašla cijenjena gljiva znaju samo oni koji u ranu zoru odlaze u lov.
- Cijela vegetacija kasni, ali nije još zabrinjavajuće, nadamo se da će prava sezona biti nešto kasnije, tartufi su već počeli - govori Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Hrvatske.
U Istri oko tisuću tartufara
A u Istri je oko tisuću tartufara, većina njih upravo na sjeveru.
I doista, labrador je nanjušio skupocjeni dragulj. Nije kapitalac, ali veseli. No tek se za kilogram može dobiti i do tisuću i pol eura.
Upravo zbog tartufa područje Buzeštine ima dugu sezonu. Studeni koji nam je na vratima, koji je na obali najmanje privlačan, ovdje je najatraktivniji. Rezerviran je za Festival tartufa i istinske ljubitelje te delicije.
A.B.