Istarskom maslinovom ulju Tonin, Flos Olei je ove godine dodijelio 96 bodova
VODNJAN - Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.
Obitelj Pastrovicchio brine se o 1500 stabala smještenih na površini od šest hektara. U posljednjoj berbi ubrano je 55 kvintala maslina, od kojih je dobiveno nešto više od devet hektolitara maslinovog ulja.
Naporan rad i strpljivost navode kao ključne čimbenike zaslužne za dugogodišnji uspjeh u proizvodnji maslinovog ulja, ali i vina. Na jednom od nasada posađen je vinograd u masliniku.
Tako se na istome mjestu isprepliću vinova loza, sorta malvazija i vodnjanska starinska buža. Antonio Pastrovicchio je na taj način želio odati počast precima svoje obitelji kao i brojnim generacijama koje su prakticirale sadnju maslinika zajedno s vinogradima.
Njihovom ekstra djevičanskom maslinovom ulju Tonin - Buža, vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei, ove je godine dodijelio 96 bodova, prenosi Maslinar.
Nagrađena Buža ima intenzivnu bistru zlatno-žutu boju s blagim zelenim nijansama. Aroma je bogata voćnim notama srednjozrele rajčice, jabuke i banane s naznakama bosiljka, metvice i peršina. Ulje ima kompleksan okus boba i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost izrazita i harmonična.
Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ: