Je li vam skupa riba? Bili smo u Lisabonu na peškariji: Dagnje su 2, skuše i salpe 3, srdele i oslići 5, brancini i orade po 8 eura...

LISABON - Iako smo ribarska i pomorska zemlja, tradicija konzumacije ribe se pomalo izgubila i ostaje u navici više za ove blagdanske dane, poput ponekog petka i Badnjaka.

Cijene ribe nimalo ne pomažu, no kako je u drugim zemljama? Bili smo u glavnom gradu Portugala, Lisabonu, pa smo nakon bakalara, provjerili i cijene ostale ribe na peškariji.

0:00
/0:46

Kod nas najjeftinija riba, koju zovemo i "hraniteljicom Jadrana", srdela, u Lisabonu iako spada u jeftinije, nije najjeftinija, već je to skuša i salpa koja je u trenutku kad smo snimali, bila 3 eura. Srdele su po 5 eura, a za tu cijenu ili euro više, pronaći ćete i još koju vrstu koja na hrvatske ribarnice rjeđe zaluta.

Najskuplja riba na koju smo naišli bila je pagar za 25 eura, a u cijenama između ćete pronaći sipu i hobotnicu za 11, ili recimo lignju za 15 eura.

Školjke možete kupiti upakirane u vrećice ili ih kupiti refužo, a najjeftinije su dagnje, s cijenom manjom od 2 eura, dakle, za 1,99 euro. Kozice pak koštaju 11 eura.

Brancini i orade su između 8 i 9 eura, a očišćeni oslić bez glave i repa 5 eura. Popularni su i fileti ili riba na fete, pa se tako i oni mogu kupiti, ali ne na kilograme, već po komadu. Tako je filet orade ili brancina 2,5 eura, lososa 3, a morskog psa 4 eura.

Postoji i zapakirana verzija očišćene i filetirane ribe u plastičnim spremnicima, koje, barem što se njihove svježine tiče, ne bi preporučili, ne zato jer izgledaju loše, već su uglavnom na promotivnim cijenama, pa prema tome i pred istekom trajanja (mada se srdela sa 7 eura ne čini nimalo promotivnom). Riba u zatvorenoj plastici ni ne može održati svježinu dugo, tako da iako se ideja čini praktičnom, za ribu i nije najprimjerenija.

Ukratko, riba u Portugalu je poprilično jeftinija nego u Hrvatskoj, a i izbor je svakako vrlo raznolik. S obzirom da je kupovna moć prosječnog Portugalca slična onoj prosječnom Hrvatu, razloga za zabrinutost jedino bi mogli imati Hrvati kojima cijene ribe i dalje umjesto bliže moru, lete u nebo...

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Soljeni, sušeni, svježi... Snimili smo cijene bakalara u glavnom gradu Portugala, pa smo ga i kušali!
Ako ste mislili da je samo Hrvatska specifična po tradicionano masovnoj konzumaciji ribe koje nema u vlastitom obalnom moru, prevarili ste se. Portugal je, naime, najveći potrošač bakalara na svijetu, iako, unatoč 1240 km duljine svoje obale na Atlantskom oceanu, ribu najčešće uvoze ili njihovi ribari love u
NA SNAZI JE LOVOSTAJ NA SRDELE I INĆUNE Nove obavijesti za plivarice srdelare u siječnju
Trenutno je na snazi lovostaj odnosno obustava ribolova okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske. Lovostaj se dijeli na redovitu i privremenu zabranu, s glavnom razlikom što za privremenu zabranu postoji mogućnost financiranja u okviru Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Kako se lovostaj