JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Bakalar s krumpirima na brujet

Brujet od bakalara jedno je od najukusnijih i najpoznatijih blagdanskih jela koja se pripremaju za Badnjak. Volim ga na sve načine ali mi je najdraži na brujet s malo krumpira.

Svaki kuhar  ima neki svoj „najbolji“ recept a ja ga pripremam na slijedeći način. Kupljeni sušeni bakalar isječem na komade dužine desetak do petnaest centimetara te ga stavim močiti dva do tri dana, nikako duže jer zna promijeniti ukus.

Da bi se skratilo vrijeme močenja, može ga se istući batom što ne prakticiram. Vodu u kojoj se namače treba mijenjati dva do tri puta dnevno.

Nakon močenja bakalar kuhajte, kad voda uzavre kuhajte ga još desetak minuta dok se meso ne počme odvajati od kostiju.

Bakalar očistite od kostiju, peraja i kože a juhu u kojoj se kuhao sačuvajte za podljevanje tijekom kuhanja. Pri čišćenju, bakalar dijelite na manje komade.

U široku teću (lonac) ulijte maslinovo ulje (1 dcl), dodajte izrezane 3-4 kapule (luk) te je frigajte dok ne postane staklasta. Zatim dodajte dva lista lovora, sitno sjeckanu glavicu luka (češnjaka) i frigajte ga dok se ne zažuti.

Dodajte oguljene rajčice bez sjemenki (oko 0,5 kg) ili pelate iz konzerve ili jušnu žlicu koncentrata od rajčice (konšerve). Osobno ne volim u bakalaru previše krumpira i konšerve.

Foto: Marijan Zujić

Dodajte oguljeni izrezani krumpir na ploške (0,20 kg po osobi, kako raste cijena bakalara tako se povećava količina krumpira), očišćeni bakalar, nekoliko sitno izrezanih česana češnjaka te podlijte temeljcem od kuhanja bakalara, toliko da se prekrije sadržaj u teći.

Bakalar kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok krumpir ne omekša. Tijekom kuhanja posudu povremeno protresite lijevo-desno, pazite da vam ne zagori. Potkraj kuhanja dodajte dva dcl domaćeg bijelog vina, malo sitno sjeckanog peršina, malo domaćeg pravog maslinovog ulja i papra.

Foto: Marijan Zujić

Probajte jelo i po potrebi dosolite, izvadite lovorove listove. Ne pretjerujte sa podljevanjem, škrob iz kuhanog krumpira daje ovom jelu potrebnu gustoću, koje ne treba biti prerijetko ni pregusto.

Bakalar na brujet treba odstajati minimalno desetak minuta prije serviranja. Pri serviranju, sebi u tanjur dodam malo domaćeg maslinovog ulja i papra. Uz bakalar dobro ide bijelo ili crno domaće vino a za one koji ga nemaju može i neko od kvalitetnijih kupovnih vina.

Šteta bi bilo pokvariti ovaj divan obrok sa lošim vinom.

U slast i sretni nadolazeći blagdani.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Bakalar na brujet | | Morski HR
Već sama riječ bakalar u Dalmaciji izaziva asocijaciju na najveće katoličke blagdane, Božić i Uskrs. Postilo se, posti se i postit će se s bakalarom. Sušena riba gurmanima stvara zazubice još i prije