JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Dalmatinska panceta

Dalmatinska panceta je suhomesnata delicija pripremljena od svinjske potrbušine. Postupak prerade mesa obuhvaća soljenje, dimljenje i sušenje te zrenje, za koju je jedan od nužnih sastojaka dobra, dalmatinska bura.

Proizvodim ovu vrhunsku suhomesnatu deliciju za osobne potrebe te za počastiti prijatelje i goste.

Foto: Marijan Zujić

Priprema:

Meso posoliti krupnom morskom soli s obe strane te ga držati posoljenog u posudi tjedan dana. Svakodnevno izliti tekućinu koju pusti meso u rasolu.

Foto: Marijan Zujić

Nakon tjedan dana, meso isprati tekućom vodom i objesiti da se ocijedi. Držati ga u pušnici na zraku i dimu oko 45 dana. Koristim svoja drva sa sela za sušenje: grab, hrast i jasen. Meso ne treba pretjerano dimiti jer ga suši, zrak, propuh i bura.

Foto: Marijan Zujić

Kada je meso dovoljno osušeno što zavisi od debljine pancete, prebaciti ga u konobu na „sazrijevanje“ oko dva mjeseca.

Osušeno meso izrezati na komade kao na slici i vakumirati te spremiti u hladnjak.

Foto: Marijan Zujić

Vakumirana panceta spremljena u hladnjak može se znatno duže čuvati nego u konobi i pri tome ne gubi na okusu  i kvaliteti, neće oksidirati i ne može se presušiti.

Servira se uz mladu kapulicu, domaći sir te crno ili bijelo vino.

U slast.

Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić