Jeste li probali čaj od lišća masline? Navodno je jedan od najzdravijih na svijetu
Masline se ističu i bogatstvom vitamina i minerala što i nije neka tajna, a čaj od njihovog lišća mogao bi imati više antioksidansa i od zelenog čaja.
Ključ njihovog djelovanja kao antioksidansa je u visokom udjelu vitamina E, a vas vjerojatno zanima kako taj "slavni" čaj i pripremiti. Pa evo i recepta koji prenosi Krstarica.com:
- Listove čaja najbolje je brati u proljeće dok su mladi. Nakon branja, listove je potrebno oprati i osušiti na zraku, a zatim pohraniti u zatvorenu posudu dalje od izravne sunčeve svjetlosti.
- Za pripremu čaja upotrijebite 15 do 20 osušenih listova masline na 300 mililitara vode. Zakuhajte vodu, dodajte listove i kuhajte ih zajedno 2 do 3 minute.
- Nakon toga ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta, nakon čega ih izvadite. Čaj se može piti topao ili hladan, s dodatkom meda, limuna ili bez.
Sastojci prisutni u lišću masline jačaju imunitet, djeluju antivirusno, antiparazitno, antibakterijski i antigljivično i zato bi čaj od lišća masline mogao biti pravi izbor ove zime! Uz to, okus mu, tvrde oni koji su probali, nije pregorak.
J.T.