JUHA OD KAMENA Nekad za sirotinju, a danas specijalitet
Stara je priča o ribarima koji bi, nakon lošeg ribolova i praznih mreža, umjesto ribe kući donijeli kamen od kojega bi vrijedne domaćice napravile ukusnu juhu. I bez obzira je li priča izmišljena ili je juha uistinu bila alternativa zbog vremenskih neprilika i nemirnog mora, juha od kamena danas je poznata gotovo svima.
Do pred nekoliko godina juha od kamena bila je zgodna anegdota, priča iz davnina. Međutim, pojavom sve većeg broja restorana i ugostitelja koji njeguju tradicionalnu mediteransku kuhinju, juha od kamena ponovno je pronašla svoje mjesto među najcjenjenijim trpezama i ponudama ugostitelja, piše portal RiboLov.
Jadransko more stoljećima je hranilo i prehranjivalo generacije onih koji su se uz njega rađali, živjeli i umirali. Njihova snalažljivost nije imala granica pa je tako vjerojatno i nastala juha od kamena. kao sirotinjska “spiza”, u nedostatku ribe i morskih plodova.
Traži se “kvalitetan” kamen
Danas u njoj uživamo. U svim mirisima i okusima koje ona pruža. A recept je uistinu vrlo jednostavan. Zapravo, koliko god to čudno zvučalo, najveći je problem pronaći “kvalitetan” kamen!
Kamen mora biti šupljikav. Najbolje je da je riječ o kamenu s dna koje je more izbacilo za nevere. Poželjno je da se u rupama kamena nalaze alge i što je moguće više morskih organizama koji u njemu traže utočište. Morske alge jedne su od najstarijih i nutritivno najbogatijih namirnica. Jedan kamen malo veći od ljudske šake može nam dati 4 do 5 tanjura juhe.
Priprema:
Priprema je vrlo jednostavna i gotovo identična onoj za riblju juhu. Potrebno nam je:
- morski kamen
- crveni luk
- 2 mrkve
- rajčica
- vezica peršina
- 2 manja krumpira
- maslinovo ulje papar, lovorov list, češnjak…
Kamen se stavi u veliki lonac te se doda dovoljno hladne vode da ga prekrije. Zatim dodajemo narezani crveni luk, mrkve, peršin, rajčice, narezani krumpir, peršin, maslinovo ulje i malo papra, lovorov list i češnjak. Sve kuhamo na laganoj vatri. Kad su krumpir i mrkva kuhani, kamen se izvadi, procijedi i u juhu se dodaje riža i nastavi kuhati. Kad je riža kuhana, juha od kamena je spremna za jelo.
Postoji i recept u kojem prvo oguljeno povrće i začine stavljamo kuhati. Tek kada provrije dodaje se kamen i kuha još oko pola sata. Zatim se juha procijedi u manju zdjelu, posti da provrije i posluži.
Na koji ju god način spremali, nadamo se da će juha od kamena vratiti zaboravljene mirise i okuse Mediterana i vratiti vas, barem na trenutak, u teška, ali romantična vremena starih ribara…
Video pripreme donosi kanal Only Food and Horses, pa pogledajte kako to izgleda…
Dobar tek!
D.G.