Kod Malog Lošinja ribar uhvatio morskog guštera, rijetko se viđa na sjevernom Jadranu
MALI LOŠINJ - U ponedjeljak, 15.07. oko 06 sati u jutro ribolovac Zdravko Kraljić je panulao uz otočić Orijule, u malološinjskom arhipelagu i na cca 7 m dubine, u razmaku cca 200 metara ulovio 3 ribe duljine 20-30 cm, za koje nije znao reći koja su vrsta.
- Iako sam cijeli život na moru, nikad ih do sada nisam vidio. Proslijedio sam slike ribarima, također ih nisu nikada vidjeli. Bezuspješno se je tražio odgovor u raznim knjigama o ribama Jadrana. U strahu od ne tako davno objavljivanim tekstovima o otrovnoj napuhnjači koja se pojavila u Jadranu, umjesto u tavi, završile su kao brum. Rado bi čuo od stručnog biologa o kakvoj se vrsti ribe radi i je li uopće jestiva ili otrovna jer očito nije autuhtona vrsta ribe - poručio nam je.
Ljudi ovu ribu nerijetko zamijene za morskog pauka - slično izgleda i ponaša se
Radi se o morskom gušteru (lat. Synodus saurus). Češći je na južnom, rjeđi na srednjem Jadranu, dok se u sjevernom gotovo i ne viđa.
Radi se o vrsti koja živi na pjeskovito ljušturastom dnu, od tek nekoliko do 400 metara dubine. Većinu vremena provodi djelomično ili potpuno ukopan vrebajući tako plijen. U dubrovačkoj okolici udomaćio se naziv "blavor", što je vrsta zmijolikog guštera.
Glava guštera je šira od tijela, njuška zašiljena, s očima na vrh glave, donekle izbuljenima. Usta su prepuna šiljastih, igličastiz zuba, ima ih čak i na jeziku.
Tijelo guštera je izduljeno, oblika torpeda, repna peraja dubokog V oblika. Gušter je predator, a hrani se pretežno drugim ribama, ali će uhvatiti i pojesti i sve ostalo što zaluta u njegovo lovno područje. Po danu uglavnom leži na dnu i miruje ili je zakopan u pijesak, a noću kreće u lov.
Boja tijela mu je sivkasto plava ili sivkasto zelena, s velikim brojem mrlja i šara koje ga dobro kamufliraju kada ga se gleda odozgo. Trbuh mu je bjelkast. Često ga ronioci zamjenjuju za pauka jer vrlo sliči po boji i načinu ponašanja. No, za razliku od pauka, nije otrovan.
Lovi se uglavnom slučajno, kančenicom i pridnenom panulom, tako da posebnih ribolovnih alata za ovu vrstu zapravo nema. Nema ni neku kulinarsku vrijednost, jer je pun kostiju, a meso mu i nije nešto ukusno, pa ovaj lošinjski ribar i nije puno izgubio jer ga nije konzumirao.
Jurica Gašpar