Konzervirana srdela, pristupačan izvor proteina s brojnim zdravstvenim prednostima

Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja.

Prošlo je više od godina dana od kad su mnogi počeli doma 'skladištiti' zalihe ​​sredstva za dezinfekciju, toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je trebala prehraniti za vrijeme karantene, ako se trgovine nekim čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u svojim smočnicama uvijek imati barem par konzervi gotovih jela.

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. 'Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, no jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama', objašnjava nutricionistkinja dr. Jess Cording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

Njeno veličanstvo – Srdela | | Morski HR
Valjda najzastupljenija riba na našim prostorima, opjevana u mnogim pjesmama, spominjana u mnogim tekstovima i knjigama je svakako srdela (lat. Sardina pilchardus). U Dalmaciji joj se tepa kao ribi

To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti. 'Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna', rekla je Cording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Zdravstvene smjernice tjedno preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Cording preporučuje da ju se pomiješa sa tjesteninom, sirom ili krekerima za međuobrok. 'Osobno ih najviše volim izgnječiti vilicom i jednostavno ubaciti u salatu', rekla je Cording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ukomponira u prehranu, prenosi Večernji list.

Konzerva puna blagodati: Ova namirnica čuva srce, štitnjaču, kosti, zube i kožu
Za sardine možemo sa sigurnošću reći da su jedna od najomiljenijih namirnica koju konzumiramo doslovno iz konzerve. Zapravo, srdele u našem jeziku postaju sardine onda kad se iz mora ‘presele’ u male limene kutije. I gospodarski i nutritivno veoma su važna riba, koja se počela konzervirati još poče…

I.B.