>
U suradnji s časopisom Maslinar donosimo sve korake potrebne za dobivanje eko oznake za maslinovo ulje.
Iz dana u dan sve je više zainteresiranih maslinara, koji odbacuju nasilnički put trovanja i ubijanja, te zastupaju suradnju s prirodom u sagledavanju uloge tla u životu živih organizama u zemlji.
Stoga u ovome tekstu donosimo sve korake potrebne za dobivanje eko oznake za maslinovo ulje.
Prvi korak je upoznavanje sa zakonskom regulativom i načelima proizvodnje na prirodan način. Dobro je da već na samom startu maslinar kontaktira neku od priznatih nadzornih stanica, na uzmorskom dijelu Jadrana. Prvi stručni nadzor obavljaju stručnjaci iz nadzorne stanice na osnovi prijave proizvođača.
Na temelju pozitivnog rješenja nadzorne stanice, maslinar podnese zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva za upis u Upisnik proizvođača ekološke proizvodnje.
Uz Zahtjev za upis podnosi se:
Na kraju maslinar treba potpisati izjavu da je upoznat s propisima i pravilima ekološke proizvodnje kao oblik posebnog povjerenja između proizvođača i potrošača.
Treći korak je saznanje da proizvodnja maslina na prirodan način podliježe stalnom stručnom nadzoru u svim dijelovima proizvodnje, tako se predviđa da bi tijekom godine trebalo obaviti najmanje dva stručna nadzora, analizu tla, analizu rezidua i teških metala. Osim toga maslinar je dužan voditi zapise o proizvodnji te spremati račune o kupovini sredstava, kako bi mogao nadzornoj stanici dokazati podrijetlo, vrste i količine upotrijebljenih materijala.
Četvrti korak je maslinarima i najdraži. Naime, ovlaštena pravna osoba nakon obvezatnog stručnog pregleda izdaje potvrdnicu za ekološku proizvodnju maslina i maslinovog ulja.
Peti i posljednji korak jest dobivanje znaka «ekoproizvod», a koji se dobije nakon podnošenja pismenog zahtjeva Ministarstvu i koji važi samo jednu godinu. Naravno, prije dobivanja znaka, treba poslati na analizu gotovi proizvod, odnosno masline i maslinovo ulje.
Ako ste prešli sve ove korake – čestitamo! Postali ste ekološki maslinar!
Sinaj Bulimbašić
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev