LIGNJE S GRADELA U DALMATINSKOJ KONOBI Jednostavni domaći recepti
Dobro smo se zabavili na selu u konobi kod prijatelja, starog morskog vuka, uz lijepu dalmatinsku spizu te vrhunsko crno i bijelo vino. Direktno iz mora na gradela pa na stol: tuna, orade, lignje sa peškafonda. Bolja je spiza kod mnogih mojih prijatelja u dalmatinskoj zagori, nego u ijednom restoranu. Evo nekoliko sličica sa večere pa uživajte u njima, naravno dobra ekipa i ambijent su jednako važni kao i sama spiza.
Tradicionalni je način pripremanja liganja na obali Jadrana. Velike lignje se očiste te se operu, dok se manje lignje sa peškafonda ne čiste.
Lignje posušiti papirnatim ubrusom, posoliti je te odložiti u pliću posudu i pouljiti ih. Pojedini kuhari otkinu glavu te uguraju krakove liganja u tijelo da se ne suše i ne izgore na gradelama.
Prije pečenja, gradele treba dobro ugrijati (spaliti) te ih vruće očetkati ručnom čeličnom četkom, dobro ih očistiti od ostataka prijašnjeg pečenja. Nauljiti papir te premazati vruće gradele. Kad su gradele ugrijane i masne, lignje i riba se ne lijepe za njih prilikom pečenja.
Komižani stavljaju peći lignje i ribu na hladne gradele, također se riba neće lijepiti za njih ako su dobro očišćene i nauljene, isprobao sam i ovaj način. Kad se lignje stavljaju na gradele, povuču se malo naprijed natrag i više se ne diraju se dok se dobro ne zapeču sa te strane. Kada su lignje pečene na donjoj strani, same se odvoje od gradela, ako se lagano ne odvajaju pričekajte još koju minutu. Upravo mnogi tu najviše griješe ili ih prije pečenja ne posuše i ne zaulje pa im se zalijepe za gradela.
Lignje se tijekom pečenja premazuju ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje. Lignje su brzo gotove, zato pazite da ih ne pečete predugo jer ćete ih presušiti te će biti tvrde.
Kad su lignje pečene, posložiti ih na pliticu, servirati ih sa limunom, sitno sjeckanim češnjakom i peršinom te ih malo preliti domaćim maslinovim uljem. Po želji ih u tanjuru dodatno posoliti i popapriti, jer ne vole svi slano ni papreno. Pečene lignje, najbolje je servirati uz blitvu ili sa lešo krumpirom te povrćem sa žara. Pili smo domaće vrhunsko crno i bijelo vino te gemišt.
U slast!
Marijan Zujić