MORSKA MAKARUNADA Recepti dubrovačkog primorja

Iz moga iskustva, zadnjih 20-ak godina, puno prije će me privući ribarnica negoli mesara. Jednostavno, prolazeći mimo ribara, stotinu mi ričeta pasa kroz glavu, a nerijetko čim kupim, prešim doma bacit se na posao.

Mušule se mogu spravjat na nekoliko načina ali posebno su mi drage u paru sa vongolama. Još ako nam dolaze iz stonskog zaljeva, tada će naša priča biti posebno zaokružena.

Sve ono što nam mušula da iz mora, s vongolicama izbalansiramo,  taj okus soli i freškine od mora, postane kremozan i punog okusa. Sigurna sam da naši okusni pupoljci polude!

Evo jedne zgodne ričete kako ih ja spravjam. Ako imate priliku, slobodno se upustite u ovu morsku avanturu.

Sastojci:

Mušule 2 kila

Vongole 1 kg

Morač 1 glavica

1 Luk

Petrusin

3 pice česna

1 čaša pelate

Maslinovo uje

Sol

Papar

Riblji temeljac

Kapare

Motar

Makaruli

Priprema:

Na maslinovom uju izdinstati luk i komorač, nasitno isjeckan, posoliti i popapriti.

Nakon što dobije zlatnu boju, kratko popržit cesan, uliti riblji temeljac i pustiti desetak minuta da kuha.

Dodati pelatu.

Mušule otvoriti na pari, i očistit ih. Nemojte ih predugo kuhati.

Ipak je poželjno da najbolje od sebe puste u toću a ne na pari

Nakon par minuta što ste izdinstali morač i luk, dodati očišćene mušule , cijele vongole i kapare.

Pustiti 15 min da se kuha i dodati pri kraju još soli i papra ako treba.

Ocijeđene i skuhane makarule, izmješati s toćem i poklopiti još pet minuta da se prožmu sastojci.

Katija Guljelmović