Na Bljak festu u Omišlju kuhala se zaboravljena jela pučke gastronomije
Poseban kulinarski užitak karnevalske udruge ponudile su posjetiteljima Omišlja na otoku Krku. Baš u vrijeme ručka na Bljak festu kuhala su se gotovo zaboravljena jela pučke gastronomije.
O ukusima se ne raspravlja, a na Bljak festu u Omišlju ni o okusima. Karnevalske udruge, ugostitelji, lovačka i ribolovna društva pripremili su čak 5 tisuća porcija jela koja se mogu kušati u rijetko kojem restoranu.
- Pripremili smo oko 750 porcija tripica, ima tu bijelih bubrega, jetrica, maneštre od lignji, raznih burgera od hobotnice i crne svinje, crne banane kao desert - nabraja direktorica TZ-a Omišlja Andrea Orlić Čutul.
Svatko je mogao složiti jelovnik po vlastitom izboru, a za prvi slijed preporučena je tradicionalna dobrinjska juha.
- To je juha od kamika zasolinja sa crnim žličnjacima od sipe, kaže Lea Pandorić iz KU Kataroška iz Dobrinja.
Taj gastronomski festival neizostavan je dio mesopusnih događaja u Omišlju već 15 godina, a pokrenule su ga karnevalske udruge. ''Babani'' su ove godine uz svinjsku mast i čvarke na kruhu nudili i jelo nazvano - morski prasac.
- To su polpete od krakova hobotnice s pecivom sa svinjskim čvarcima, objašnjava za HRT Filip Andrašić iz KU Babani iz Omišlja.
Dok maškare i na ovaj način izražavaju svoju kreativnost, gosti iz Garešnice držali su se provjerene, tradicionalne recepture.
- Prigodno smo pripremili tri vrste hladetine da se predstavimo ovdje u Omišlju. To su jela koja su jeli naši stari i koja ne smijemo zaboraviti, a jedno od tradicijskih jela su i tripice ili fileki - kaže Zdravko Andri, ugostitelj iz Garešnice.
U Omišlju su se pripremala i jela za koja se mnogi se ne bi složili da su neukusna, poput gulaša od divljači, no onaj krčki sprema se s posebnim lovačkim začinima.
- Malo pomiješamo s rogovima starim iz šume, malo lišća bacimo, sve što vepar jede u šumi - otkriva Bojan Trbojević iz LD Šljuka iz Omišlja.
Ovogodišnje izdanje Bljak festa bilo je najposjećenije dosad, a takvi izazovi za nepca privukli su i posjetitelje iz susjednih zemalja.
- Omišalj je uvijek otvorenih vrata za sve posjetioce, zaista uživam u ovoj hrani i domaćem vinu - dojam je Svetlane iz Srbije.
- Inače smo svake godine tu. Jako je fino, super, odlično društvo, ambijent, bravo - poručila je Gordana iz Solvenije.
Ova neuobičajena karnevalska zabava pokazala se kao pun pogodak... Kući nitko nije otišao gladan.
I.N.