Počinje Festival peljeških okusa
Koje sve gastronomske ljepote nudi poluotok Pelješac turisti mogu doznati idućih mjesec dana koliko će trajati Festival peljeških okusa, nova manifestacija koja je okupila veliki broj lokalnih proizvođača.
U program se uključilo pedesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova, školjkara, kreirana su dva festivalska jelovnika koja se nude po cijeni od 150 i 230 kuna, a određene etikete vina povoljnije su do 20 posto. Snižene su i cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima.
Ovo je, kažu, drugi festival u ljetnoj sezoni koji je započeo taman nakon što je završio Festival peljeških kapetana, a kroz koji psojetitelji mogu upoznati najbolje okuse lokalnih specijaliteta koji su sastavni dio zdrave mediteranske kuhinje upisane na UNESCO listu nematerijalne baštine. Tajna je u umjerenosti, ali i sezonskim namirnicama, kratkom putu iz mora i polja do stola, kratkoj termičkoj obradi i čaši vrhunskih vina, a takvih na Pelješcu ne nedostaje.
Sorta plavac u svijetu je proslavila ovaj poluotok, njome je zasađeno gotovo 90 posto vinograda koji se na nekim dijelovima strmo spuštaju prema moru kreirajući najljepše pejzaže. Dingač, Postup, Plavac iz Ponikava ili s područja Dranča, najtraženiji su plavci.
Festival peljeških okusa rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje drugu ljetnu sezonu organiziraju atraktivne festivale i na taj način promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje ove destinacije. Ovo ljeto na Pelješcu se sprema još jedan sličan događaj – Festival soli koji će se održat od 20. kolovoza do 20. rujna.
K.B.