POD OTVORENIM NEBOM Što staviti u ruksak prilikom kampiranja na otoku? 1. dio
Sve ovo što ću ovdje reći, stane u jedan ruksak.
Neovisno o vrsti vašeg izleta, ruksak vam uvijek mora sadržavati neke osnovne stvari kao što su; hrana, piće, oprema za dnevni boravak i oprema za noćenje.
Druge stvari dodaju se naknadno, ili jednostavno spadaju u rubriku; uh, zaboravio sam.
Bez njih se može, no bez osnovne opreme, teško. Kako svaki put sve osnovno spremiti, a da se što ne zaboravi? Rutina će vam pomoći – napravite nekoliko probnih spremanja i vidjet ćete da ste uhvatili ruku.
Sada se sigurno pitate što su to osnovne stvari, a što su stvari bez kojih se može?
Pa recimo da plinsko kuhalo ili naglavna lampa spadaju u osnovnu opremu, a šminka, križaljka ili sladoled u opremu koja se nosi samo ako ima mjesta i ako imate živaca za sve to ponijeti.
Jer vjerujte mi, kada se počnete pakirati, uvijek će vam se činiti da ima malo mjesta za sve što namjeravate ponijeti.
Zato jedan mali savjet; krenite sa osnovnom opremom, pa onda stavljajte dodatnu opremu i tako sve dok ima mjesta. Pun ruksak znači da je sve unutra ili bi trebalo sve biti unutra. Nemojte puno filozofirati, zatvorite ga i to je to. Ovim načinom spremanja čovjek se pomalo čisti od svih materijalnih stečevina kojima nas bombardiraju kao stvarima bez kojih ne možemo. Kada vidite svoj puni ruksak, shvatite da je to sve što trebate i da za druge stvari jednostavno nema mjesta.
Ovdje vas neću zamarati survival vještinama, niti vas odvoditi u nepotrebne stranputice, no neke stvari, vjerujte mi, dobro je znati.
Kao na primjer i samo slaganje opreme ima svoja pravila i redoslijed. Stvari koje biste mogli koristiti za vrijeme putovanja (trajekt, hodanje do mjesta za kampiranje) kao što su hrana, sendviči, boca vode, karta, mobitel, kapa, sunčane naočale, maramice… to su stvari koje idu na vrh ruksaka da bi se mogle što jednostavnije izvući- naprotiv; roba, pribor za kuhanje, razne konzerve, kabanice, obuća, itd…. idu na dno ruksaka.
Prije nego što nabrojimo stvari koje idu u ruksak, još jednom ćemo se osvrnuti na mjesto gdje idete, na koliko dana idete i s kim idete.
Dakle, recimo da ste otok i lokaciju na njemu odabrali, malo ste prosurfali o otoku i pripremili se za njegove specifičnosti.
Dalje, jako je bitno ustvrditi koliko ćete dana provesti tamo; oprema, hrana i piće moraju pratiti tu količinu dana. Moj savjet vam je da za početak ne pretjerujete; jedno – dva noćenja je sasvim ok- osim ako se ne osjećate sposobnim za više dana. No konačnu odluku prepustite samom terenu, prvo jutro nakon buđenja u prirodi dat će vam sve odgovore; da li ste spremni za još ili ćete zaključiti da to nije za vas i poći kući.
Jer zapamtite, kod noćenja na otoku najbolje vam je pripremiti se na to da možda i nećete najbolje spavati- to prihvatite i sve će vam biti jasnije; tu vam se ne nudi luksuz za vaše tijelo, već za um i dušu- to je ono bitno.
I zadnje iz ove analize i ne manje bitno; s kim idete.
Noćite li sami (ne preporuča se), da li ste u paru s nekim ili vas ide više; da li tko ima iskustva s noćenjem ili je svima prvi put? Ako ste iskusni, ovi savjeti vas baš i neće zanimati, no ako i dalje čitate ovaj tekst, znači da nemate iskustva i zato vam evo savjet; mala grupa od 4 osobe (jer mora se misliti na količinu hrane i vode za sve) i maksimalno dvije noći. To je sasvim dovoljno. Veća grupa ljudi zaziva više problema i dolazi do preranog pucanja zajedništva. Stoga za prvi put kratko, ali slatko.
I ne zaboravite vodu i hranu planirati prema blizini nekog sela/trgovine gdje možete obnoviti zalihe. Kao što vidite i broj ljudi i broj dana zavisno se isprepleću o kvaliteti planiranog izleta. Zato se ne žurite u planiranju jer priprema je pola puta!
Evo nas natrag na opremi koja ide u ruksak, a dijeli se na;
- Oprema za dnevni boravak
- Oprema za noćenje
- Hrana i piće
Oprema za dnevni boravak je itekako važna jer dvije trećine vašeg boravka na otoku bit će za danjeg svijetla, a to je vrijeme kada skriveni sjedite negdje u hladu, u moru, jedete ili spavate ili istražujete obalu po zvizdanu ( ovo zadnje ne radite to je rezervirano za skandinavceJ).
U osnovnu opremu za dnevni boravak spadaju:
Ruksak
Konop
Nož
Pribor za jelo
Tanjur
Čaša
lonac za kuhanje (popularno tećica)
Plinsko kuhalo
Upaljač (uvijek barem dva)
Flasteri ili krema za kožu i rane
I naravno šešir ili kakvo pokrivalo za glavu…to se podrazumijeva.
Ovo nemojte shvatiti kao lektiru, napravite svoj spisak na osnovu ovoga i ravnajte se po sebi jer svatko ima svoj faktor…..:)
Ruksak – majka svih znanja. Neka bude prilagođen vama sa što više vanjskih džepova za lakše rukovanje. Takve ruksake danas ne morate tražiti u specijaliziranim trgovinama i oni iz raznih trgovačkih centara, zadovoljit će vaše potrebe. Bitno je da ne brkate ruksake za more i za planinu jer to su dva sasvim različita svijeta; ovaj za more je lakše odabrati, a može vam poslužiti i nešto što već imate u stanu. Ide se od nekakve zapremnine ruksaka od 20 litara kao veličine koja bi vam mogla biti sasvim dovoljno za boravak na otoku.
Konop- stvar koja vam se možda čini čudna no uz nož i naglavnu lampu treća stvar koju bih ja osobno odabrao u sveti trojac preživljavanja. Najbolje ga je kupiti u trgovinama nautičke opreme, debljine pola centimetra i dužine barem 4 – 6 metra. Potom ga presijecite na pola i imate dva užeta od 2-3 metra dužine s kojima se lakše koristiti (uvijek bolje nego jedan cijeli).
Gdje ga koristiti? Upotreba i namjena mu je široka, ovdje ću nabrojati samo neke;
Za vezanje viseće ležaljke za stabla recimo, konop za sušiti robu, konop kojim se u kombinaciji sa ručnikom ili nekakvim pokrivačem radi hlad na plaži ili zaklon za noćenje, dalje, konopom možete nešto vezati za ruksak ako vam fali više vezica, konop kao osigurač kojim se vežete vi ili vaša pratnja u prelaženju opasnog terena (škrape, rupe, vertikale uz more…), konop kojim vežete ruksak kada ga treba negdje dignuti tijekom pješačenja, konopom možete vezati naramak drva za prijenos na lokaciju i konačno konopom vezujete tećicu za večeru; kao na slici.
Njegovu upotrebu za ono kada je sve izgubljeno…. neću spominjati.
Uz konop ide i nož (malo veći sa koricama)
O veličini nećemo puno, samo da je oštrica dužine 6 prstiju i više nego dovoljna.
Svatko je jednom bio u prilici u životu da bude ponosni vlasnik jednog takvog noža, a ako kojim slučajem do sada niste bili, vrijeme je da ga stavite na popis želja za vaš idući rođendan i sve ste riješili.
Njegova upotreba vam je valjda jasna; kao prvo za obranu, za kopanje rupe u zemlji, za rezanje, za oštrenje i izradu stvari od drveta kao što su oruđe i oružje, s njim možete otvarati konzerve i školjke, tražiti hranu, na kraju može služiti kao pribor za jelo.
Pribor za jelo – ako nemate neki kupljeni komplet iz jeftine kineske trgovine, a takvi su vjerujte mi najbolji (kupio komplet za 10 kuna prije više od 10 godina i još ga koristim op.a.), ne brigajte, uzmite iz kuće žlicu, viljušku i nož, vežite gumicom i to je to.
Tanjur– tko ne zna jede iz teće’ staro pravilo za one koji se ne snađu. Bilo bi dobro da je plastičan ili od aluminija; nikako keramika ili porculan. Sad se vi smijete misleći pa tko to nosi keramiku u prirodu, vjerujte mi, vidio sam na svoje oči kada se spomenuta keramika vadila iz ruksaka i jedva sam se suspregnuo od smijeha. Srećom pa danas imate set plastičnih tanjura za jednokratnu upotrebu koji će poslužiti prilici; lagani su i stanu vertikalno u svaki ruksak.
Čaša – da ne ispadne da se ja oblačim i sve kupujem u kineskoj trgovini, ali takve svaštare su jako dobre za puno sitnih stvari pa tako i čaša; izaberite između plastične i aluminijske, to je na vama. Pazite samo na njenu zapremninu; 2-3 dcl je taman- nemojte uzimati veću ili manju od toga jer razne ćete stvari nalijevati u nju, od kave, čaja, vode, vina, piva- dakle, neka je prilagođena svemu.
Lonac za kuhanje, tećica – zapremnine pola litre za dvije osobe ili ako ste gurman i hedonist od litre) – za nju ćete se već morati malo potruditi- ne uzimajte iz svoje kuhinje jer su to lonci prilagođeni civilizaciji; dakle teški, robusni sa plastičnim uškama koje će se prvom prilikom rastopiti na vatri i deformirati. A ako ima metalne drške, tu ne uzimajte pogotovo zbog težine; općenito ne uzimajte iz vlastite kuće jer nema potrebe objašnjavati ukućanima zašto ste uništili novu teću. U trgovinama gledajte aluminijske i limene teće (pleh, lata) što tanje to je vrijeme zagrijavanja brže uz nemjerljivu težinu.
Ove zadnje tri stavke (tanjur, čaša i lonac) danas možete naći u kompletima koji se prodaju po svim outdoor trgovinama i jako su dobri; sastoje se od dva lonca (plitkog i dubokog), jednog poklopca i jednog držača za lonac te dva tanjura i dvije čaše. Takve komplete možete pronaći u rasponu cijene od 50-250 kuna i kada pogledate njihovu dugovječnost, sigurno se više isplate od plastičnog pribora za rođendane; čaša i tanjura koji se čudno presavijaju i koji su uglavnom za jednokratnu upotrebu ili za situaciju kada nemate izbora.
E sada ono glavno
Plinsko kuhalo – samo za vašu informaciju, otvoreni plamen u prirodi kod nas je zabranjen od 01.05.-31.10. tako da je plinsko kuhalo nužno imati za pripremu jela i nikako nemojte sami ložiti vatru ako to nikada prije niste radili jer, nema veze što ste blizu mora pa mislite da nema velike štete, ali vjerujte mi i otoci gore!
O paljenu vatre kada nemamo kuhalo na otocima, govorit ćemo u slijedećim kolumnama kada budemo odrađivali praktični dio na samim otocima, no, opet ponavljam, samo kao nužnu situaciju uz velike mjere osiguranja.
Ne znam koliko ste upoznati s plinskim kuhalima – to nisu više oni robusna 5 kg teška kuhala sa ogromnim plamenikom iz vremena vaših očeva; danas imamo praktična plinska kuhala koja teže jedva kilogram u totalu.
Plinsko kuhalo se sastoji iz dva dijela; plamenika koji znaju biti različito izvedeni ovisno o namjeni i proizvođaču te plinskog spremnika (kartuša).
Imate dvije vrste kartuša: na iglu i na navoj. Kartuše na iglu su vrlo jeftine i rade na principu da ih igla plamenika probije i tako spojene više ne smijete rastavljati dok god se plin ne potroši. Kartuše na navoj su skuplje, ali igla plamenika ne probija kartušu već ulazi u navoj i nakon korištenja opet se sve može fino rastaviti i spremiti u ruksak. Ja preferiram više ove na navoj, jer praktičnost uvijek stavljam ispred cijene.
Gdje ih naći? Danas, posvuda. Na benzinskim crpkama, u trgovinama, centrima; najzastupljenije su dvije marke primus (više za planinarenje i više visine) i francuski campingaz (plavo kuhalo izvedeno u više varijanti) sa cijenom kompleta od 200 kuna. Kada ste to kupili, ubuduće mijenjate samo kartuše zapremnine od 200-300 g.
Toliko će vam se svidjeti da ćete početi i doma na balkonu sebi spremati večeru na njima.
Uz plinsko kuhalo ide upaljač, ponesite uvijek dva ili tri, neka se nađu, u prirodi nikad ništa nije višak od tih malih stvari.
Flasteri ili krema za reparaciju kože dobro dođu kao dio pribora za prvu pomoć, jer posjekline, ubodi, opečena koža na otocima nisu nikakva novost; tek uspomena s putovanja.
Kolovoz se bliži svome kraju, rujan je idealan krajnji mjesec za boravak na otvorenom, stoga;
Šlape na škrape i nek ti kušin bude stina.
Pozdrav!