Poljički soparnik s blitvom iz vrta - Jednostavni domaći recepti
Soparnik je staro dalmatinsko tradicionalno jelo koje se pripremalo od davnina u Poljičkoj Republici, u zaleđu od Splita do Omiša. Nekad sirotinjsko, ovo jelo je danas postalo neizostavno na mnogim menijima: za krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja proslave rođendana. Europska komisija je 2016. godine odobrila unos poljičkog soparnika u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).
S ponosom Vam danas otkrivamo i recept…
Sastojci:
0,5 kg pšeničnog glatkog brašna tip 500 ,
oko 2-3 dcl mlake vode,
400 g narezane blitve,
1 kapula (oko 100 g),
malo soli,
100 ml domaćeg maslinovog ulja,
3 režnja češnjaka i
1 žlica kukuruznog brašna
Priprema:
Brašno prosijte, dodajte sol, 2 žlice maslinovog ulja i toplu vodu te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Pustite da se odmara oko sat vremena.
Opranoj blitvi odstranite stapke listova (bijeli dio), a zeleni dio lista posušite i narežite na trakice. Blitvi dodajte nasjeckanu kapulu, sol i oko 1/3 maslinovog ulja.
Tijesto podjelite na dva jednaka dijela, tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini te dodajte i rasporedite pripremljenu blitvu tako da vam jedan centimetar uz rub bude slobodan.
Poklopite drugim razvaljanim tijestom, te krajeve „ZAFRNJOKAJTE“ da budu čvrsto sastavljeni. Po gornjem tijestu pospite jednu žlicu kukuruznog brašna da soparnik lakše sklizne sa drvene sinije. Soparnik poklopite s drugom drvenom sinijom i okrenite ga naopako.
Pospite na čisto pometeno ognjište malo kukuruznog brašna da provjerite zagrijanost komina. Na ugrijani komin stavite soparnik tako da gornji dio koji ste posuli kukuruznim brašnom okrenete prema dolje. Pospite ga tankim slojem luga pa zatim na njega stavite pripremljenu žeravu od tankih grančica, hrasta, graba, jasena, masline ili od pruća vinove loze.
Kad je soparnik pečen, nakon dvadesetak minuta, skinite s njega lug te ga pometite metlicom od sirka. Nakon toga kuhinjskom krpom udarite nekoliko puta po soparniku da otprašite preostali lug. Soparnik pospite sitno sjeckanim češnjakom i polijte preostalim maslinovim uljem 2/3 i ravnomjerno ga protrljajte po cijeloj površini.
Izrežite ga najprije na trakice širine 7 do 8 cm pa zatim ponovo na trakice nešto veće širine u kosom smjeru tako da izrezani komadi imaju oblik romba. U davna vremena soparnik bi rezao domaćin kuće i izvadio 4 središnja komada i na to mjesto stavio bukaru vina. Servira se na drvenoj podlozi.
U pojedinim receptima se spominje sitno sjeckani peršin, da se dodaje u blitvu ali ja ga ne stavljam.
Tradicionalno, ovo jelo je slano ali postoje razne varijacije soparnika. Neke verzije su slatke pa sadrže: med, suhe grožđice, mljevene orašaste plodove.
Dobar tek!
Marijan Zujić