Proizvodnja pršuta povećala se za 20 puta

SINJ – U Sinju se održava 17. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda, koji je okupio brojne proizvođače iz Hrvatske. osim prodajnog, sajam ima i edukacijski karakter, a odaziv izlagača i ove je godine premašio očekivanja organizatora.

Organizator sajma je Poduzetnički centar Sinj, čija direktorica Ana Barać otkriva kako se posljednjih godina bilježi trend rasta broja proizvođača pršuta.

– Od prvog sajma do danas proizvodnja se povećala više od 20 puta. Posebno se to odnosi na male OPG-ove koji svoj život vide na selu, a samim time svojim obiteljima proizvodnjom pršuta mogu osigurati egzistenciju – naglasila je Barać.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split Joze Tomaš kaže da je sajam dobra najava predstojeće turističke sezone.

– Siguran sam da će upravo ova priča biti doista pravi početak turističke sezone. Upravo ćemo na završetku sajma zbrojiti rezultate proizvođača pršuta te doznati koliko su oni uspjeli ugovoriti svojih proizvoda prema hotelskim kućama. To će biti pravi znak i pravo osjetilo početka turističke sezone – istaknuo je Tomaš.

Sajam traje još danas, a na njemu sudjeluju proizvođači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, predstavnici mesne industrije, udruga proizvođača, obiteljskih gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta te trgovački lanci, hotelijeri i ugostitelji.

K.B.