RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bakajar na bijelo
Bliži nam se Badnji dan. Davno prije stari su ribari znali sušiti tabinje i sarđele. Kako sam odrasla na lanterni i tata je bio ribar, što se podrazumijeva, ostao mi je u sjećanju taj miris sušene tabinje .
Imali smo jednu prostoriju kat ispod same lanterne, kroz koju bi prolazila kad bi išla k’o dijete užeć lanternu k večeri. Kroz tu bi prostoriju doslovce protrčali i pobjegli od mirisa. Na žici dužine par metara, s bande na bandu, na propuhu bi se sušile tabinje, velike i male. Izgledale su k’o vojnici što čekaju zadatak, poredane jedna do druge. Miris bakajara danas, vrati me u djetinjstvo i sjećanje na baš taj dio.
Svaka je trpeza u našem kraju nezamisliva bez bakajara. Bilo da ga se spravja na crveno ili na bijelo. Pravi je dan za zakišat bakajar.
Dok je na tržištu prije prevladavala samo jedna vrsta bakajara kojega se moralo kišati tri dana, danas je izbor nešto veći. S time su i različiti bakajari .
Osobno mi je najdraži Gadus Morhua Sušeni atlanski bakajar, ulovjen u Norveškom moru, iz dva razloga:
Prvi je što ga ne treba kišat dugo, nego samo dan ipo, dva najviše. A drugi, jednako važan razlog je što je pakovan u trvdo vakumirano najlonskoj vrećici i dovoljno je samo otkinuti vrh vrećice, tek toliko da možete ulit vodu s rubineta, napunit vrećicu i ostaviti bilo gdje da stoji uspravno. Time izbjegnete njegov intezivan miris kojega baš malo tko voli.
Nakon sto je utrostručio veličinu i “napunio se saket ” njegovom visosti bakajarom, možete pristupiti pripremi.
Savijte ga popola ili nozem presjecite na dva tri dijela.
Stavite ga kuhat u studenu vodu 35 do 45 min ovisno o veličini u koliko vode ga pokrije. (Vodu možete iskoristit za skuhat pjat juhe od bakajara).
Kad se skuha, očistite svu kožu i draču a vodu ostavite sa strane i u njoj skuhajte patate.
Na mjeru od pola kila sušenog bakajara dovoljno je 70 deka patata.
Kad su patate skoro gotove dodajte očišćene komade bakajara i sve zajedno kuhajte dok patate ne omekšaju toliko da ih možete batit.
Kad su shuhane, izlijte svu vodu i toplo batite tj. sjedinite patate sa bakajarom.
Začinite sa soli, paprom, sjeckanim petrusinom i česnom.
Podlijevajte s maslinovim ujem toliko da vam ne bude suh.
Maslinovog uja nemojte štedit.
Neka se osjeti i prožme u sastojke.
Dobar vam tek!
Katija Guljelmović
PROČITAJTE JOŠ: