RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Domaći, babin kruh
Ima li išta ljepše od mirisa domaćeg kruha? Materina mi je pogača ispod peke jedna od najdražih. Ali u nedostatku vremena, često je zamjenim ovom brzom ričetom.
Naizgled će Vam se činiti komplicirana. Međutim, kad otkrijete njen božanstveni okus, probudit će u Vama maštu. Izuzetno je mekana i po nekoliko dana. Možete je uz dodatak cukara ili suhog voća začas pretvoriti u slatki kruh.
Osobno je volim filovat s marmeladom od limuna. To je mojim ukućanima omiljena poslastica za doručak. Ovo je klasična ričeta za babin kruh.
Potrebno Vam je:
1 freški kvas
1 dcl toplog mlijeka
600 do 700 g muke (brašna)
200 ml mineralne vode
50 ml jogurta
1 dcl maslinovog ulja
2 jaja
Za premazivanje:
150 g otopljenog masla
1 jaja za premaz
Sjemenke lana ili chia…
Freški kvas razmrviti u mlakom mlijeku i pustiti da se digne.
Od svih ostalih sastojaka zamjesiti tijesto , uobičajenim redoslijedom kao i za obična peciva. Podijeliti na tri loptice i pustiti da se udvostruči. Za to vrijeme otopiti maslo.
Kad je tjesto uskislo, razvijati ga na 1 cm debljine te premazati otopljenim maslom. Izvaljati i drugu lopticu te s njom pokriti premazani komad tijesta. Premazati ponovno maslom kao i sa prvim dijelom .
Potom razvijati treći dio, rezati na trakice koje ćete zarolali i složiti u krug u namašćen okrugli kalup. Možete koristiti onaj od torte.Premažite ostatkom otopljenog masla potom jajem, malo posolite i pospite sjemenkama po želji.
Pustite jos 10 minuta da se diže.
Peći na 200 °c 30 min.
Sada kada imate ovu osnovnu ričetu, poigrajte se maštom i začas je možete pretvoriti u slatku čaroliju.
U slast!
Katija Puljizević