Recepti dubrovačkog primorja: Fogaca ili pinca

Tradicionalni starinski slatki kruh koji se spravja za Uskrs. Kako svaki kraj ima svoju ricetu ,tako se i nas dubrovački kraj moze pohvaliti ovom starom ricetom, Fogacom.

Katija Puljizević

Priprema nije previše zahtjevna, a ono što joj daje pečat je dodatak Rozulina (Dubrovački liker od vrste ruže “vonjača”, starinske ruže koja je izuzetno rijetka te ima specifičan vonj. Recept za liker ću objaviti u vrijeme cvjetanja, u svibnju).

Naše su babe znale umijesiti fogacu u samu noć, tako da je primijese oko ponoći i rano ujutro je stave peći.

RECEPT:

Zamutiti 2 kockice svježeg kvasa  u 1.5 dcl mlijeka s  1 ožičicom cukara (šećer) i 1 ožicom muke (brašno).

Pustit da kisne.

U 90 dkg muke dodati pjenicu od kvasa, umijesiti, pokriti krpom i pustiti da ponovo kisne oko 2 sata.

Za to vrijeme 8 dag masla i 8 dag masti izbatiti s 15 dag cukara, gratanom korom limuna i naranče i batit s 8 žumanjaca.

Dodati veliku ožicu rosuline (liker od ruže) i 1 dcl mlakog mlijeka.

U dobro izbaćenu smjesu dodati snijeg od 5 bjelanjaca.

Naposljetku sjediniti s tijestom.

Foto: Katija Puljizević

Ostaviti na toplom da kisne 3 sata.

Podijeliti na kruščiće.

Premjestiti ih u rostjeru od pečenja i opet ostaviti 2 do 3 sata da kisnu.

Uskisle zarezati škarama  da ostanu tri do četiri reza.

Namazati ih baćenim žumanjcem, posuti krupnim cukarom i peći na umjerenoj vatri oko 170 °C, 45 min – ovisno o njihovoj veličini.

Katija Puljizević

Foto: Katija Puljizević
Foto: Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

Recepti dubrovačkog primorja: Punjene artičoke