RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Hobotnica na brodet

Dok se prije trideset, i više godina, hobotnica uopće nije nudila u restoranima, imali smo je priliku puno češće imati za obiteljske objede. Moj otac, koji je ribar cijeli život, kaže da je u Dubrovniku prvu hobotnicu (ali i škrpinu) počeo kupovati poznati restoran Orsan u Zatonu, u vlasništvu obitelji Gverović. Restoran postoji i danas i uživa svoj stečeni ugled.

Danas se hobotnica priprema puno češće, a ni cijena joj nije zanemariva. Dok je uobičajena riceta hobotnice na salatu, ispod peke ili u špaheru s patatama, ja ovu ricetu stavljam ispred svijeh.

Hobotnica na brodet meni je zaista posebna, aroma joj se sačuva i lagana je za pripremiti.

Sastojci:

Hobotnica  1.5 kg

Maslinovo ulje 1 dcl2 glavice luka250.ml oljuštenih pomadora1 ožica vinskog domaćeg osta1 dcl crnog vinaList lovorike4 pice česna, petrusin, sol, papar

Foto: Katja Guljelmović

Priprema:

Hobotnicu očistite i skuhajte  u poklopljenoj teći na srednje jakoj vatri.Ulijte samo 1 dcl vode da se ne zaljepi za dno, a kuhanjem će ona ionako pustiti svoje sokove. Kuhajte 20  minuta, ocijedite i ostavite na toplom. Na vrućem ulju dodajte  nasjeckani luk. Dinstajte, dodajte česan na fetice, pelatu i vino.Nakon kraćeg vremena, tek što se učini šug od pomadora, a vino ishlapi, dodajte narezanu hobotnicu na srednje komade, lovoriku, ocat, sol i papar. Pustite kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.Začinite freškim sjeckanim petrusinom. Poslužite uz kuhanu palentu.U slast !Katja Puljizević

Foto: Katja Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš) | | Morski HR
Ovo je tipična marendaška spiza (na žlicu), koju nijedan gurman ne propušta. Može se kuhati u više različitih varijanti gustoće, ovisno o tome služimo li se radije žlicom ili vilicom. Ostale su
Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu | | Morski HR
Nekada je bila smatrana hranom za sirotinju, dok je danas sve skuplja delikatesa. Postoje razni načini pripreme hobotnice a tri su najčešća načina: ispod peke, na salatu i na gulaš. Najčešće se
ŽELINA KUŽINA Hobotnica iz škrovade | | Morski HR
Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići dužinu i do čak 3 metra. U gastronomskom smislu vrlo je zahvalna. Mnoštvo različitih recepata iz