RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Paradižot

Za vruće ljetne žege, nema boje slastice od tradicionalnog hladnog paradižota. Činio se u mnogim krajevima, dodavali su mu se razni začini, ali meni je ipak najdraži onaj začinjen s limunovom koricom i maraskinom.

Katija Puljizević

Služi se hladan, u zdjelicama , i nema ljepšeg osvježenja nego doći s kupanja,osvježit i zasladiti se s paradižotom.

Potrebno vam je:6 jaja6 ožica cukara1 litra mlijekaPetit Beure keksiKupica maraskinaGratana kora 1 limuna1 ožica muke

Foto: Katija Puljizević

Odvojiti žumanjca od bjelanjaca.

Žumanjca izbatiti s cukarom, limunovom koricom i mukom.

Izbatiti posebno bjelanca u čvrsti snijeg.

Staviti mlijeko da provre.

U zdjelice za posluživanje na dno izlomiti keksa, ne previše jer ce vam pokupiti svu kremu od slastice.

Foto: Katija Puljizević

Na uzavrelo mlijeko ožicom stavljati žličnjake od bjelanca i pustiti ih da se uzdignu pola minute, okrenuti ih u mlijeku na drugu stranu da učinu jos jedan ključ. Šupljačom ih vaditi i slagati na kekse.

Tako svaku pojedinačno napuniti.

Osim u zdjelice, možete servirati direktno u plitku ukrasnu zdjelu pa kasnije služiti u zdjelicama.

Kad ste svo bjelance potrošili, u mlijeko lagano, neprestalno mješajući dodavajte bačeno žumanjce sa sastojcima i pustite da se lagano zgusne.

Stalno mješajte da vam se ne bi stvorile grudvice.

Kad se krema počne gusnuti dignite s vatre,dodajte maraskino i sjedinite ga s kremom.

Izlijte kremu preko jastučića od bjelanjaca i stavite hladit.

Foto: Katija Puljizević

K’o djeci bi nam još na to nagratali čokolade. Mljac….

U zamjenu za limun, ako nemate domaći i neprskani, izvrsno će vam poslužiti Dolcela Limun šećer u kesicama.

Volim ga staviti čak i u rozatu ili padišpanj jer ima jaku aromu.

Jeftina i vječna slastica našijeh baka.

U slast !

Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Stađon od rozoline
MOTAR Divlje povrće s okusom mora