RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Posne prikle (fritule)
Bezbroj je ričeta o priklama. Od ovih s jajima, jabukama, krompirom ili jogurtom, osobno su mi za Badnji dan najdraže ove tradicijske, posne prikle. K’o djecu su nas s njima redovito častili za vrijeme kolendavanja i čestitanja Badnje večeri.
Priprema je brza i ako ste spretni , vruće priklice možete imati za sat vremena na vašem stolu.
Potrebno vam je:
Pola kila brašna
freški kvas
1 šećer vanilija
3 ožice šećera
Kora jednog neprskanog lemuna i jedne naranče
Kupica rakije
Grožđice
Kvas kojem ste dodali po jednu malu ožičicu brašna i šećera stavite da se diže u 1 dcl mlake vode.
Dignuti kvas dodati u brašno, zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmiješati.
Nadodavati mlaku vodu po potrebi i tijesto dobro batiti drvenom kuhačom, da dobije sto više zraka. Tijesto mora biti srednje gustoće, nikako pregusto.
Pokriti ga da kisne i pustiti ga da se udvostruči.
Malom žlicom grabiti tjesto i prigati u dubokom suncokretovom ulju.
Ožicu uvijek skvasiti u čaši vode prije nego s njom zagrabimo tjesto.
Time tijesto lakše sklizne u ulje.
Kad lagano porumene okrenemo ih s druge strane a gotove vadimo na papirnati ubrus da pokupi višak ulja.
Gotove pospemo sa štaubom i cimetom.
U slast !
Katija Guljelmović
PROČITAJTE JOŠ:
Recepti za Badnjak: Domaće fritule s kvascem i praškom za pecivo