Recepti dubrovačkog primorja: Punjene artičoke

Iako neki nisu ljubitelji tog prekrasnog povrća, moram reći da je njegov sastav izuzetno zdrav i nutritativno bogat. Neki od nas artičoke čuvaju do samog cvijeta i tada  ih beru za ukrašavanje doma, dok drugi uživaju u njihovu okusu. Moram priznati da sam pobornik jednog i drugog.

Njihova priprema ne zahtjeva posebnu vještinu. Artičoke jednostavno volite ili ne – sredine nema. Prije same pripreme, potrebno im je odrezati vrhove, odstraniti tvrđe listove j ostaviti samo sredinu cvijeta koju lagano raširite. Pokišati ih u mlakoj vodi pola sata.

Za pripremu  8 artičoka učinite smjesu za punjenje od:

2 manje glavice luka,

3 pice česna,

petrusin

kopar na sitno,

sol, papar,

3 ožice krušnih mrvica

i parmezan

Foto: Katija Puljizević

Povežite s maslinovim uljem u gušću smjesu i time punite artičoke koje ste prethodno malo raširili.

Slažite ih uspravno u teću primjerene veličine, da vam na kraju budu blago zbijene.

Između njih dodajte mladi biž (po želji možete i bob, ovisno o stađonu).

Nadolijte 1 dcl maslinovog ulja i vode tek toliko da ih pokrije.

Poklopljeno kuhajte 40-tak min na srednjoj vatri (dok vam donji djelovi lista ne omeksaju).

Poslužite ih s pulentom ili rizima.

Dobar tek!

Katija Guljelmović