RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od mušula
Stari ribari, uključujući i mog oca, često znaju reći da je stađon od mušula najbolji kad je more vruće a stađon od kamenica kad je more studeno. Iako se uvijek mogu konzumirati, njihov okus obraduje naše nepce, ipak se držim tog starog ribarskog savjeta.
Mušule možete spremati na više načina i mogu reći da su mi sve ričete podjednako drage. Danas je izbor pao na ovo jednostavno jelo, iako je cijena kilograma mušula poprilično porasla.
Međutim, vrijedi svake kune, pogotovo kad znamo koliko se naši stonski školjkari bore za opstanak i zaštitu te naše krasne školjke!
Potrebno vam je:
600 g mušula (dagnji)
200 g riže za rižote
300 ml ribljeg temeljca,
300 ml mora od mušula
1 glavica luka
2 pice česna
Petrusin
60 ml bijelog vina
200 ml maslinova ulja
1 jušna žlica domaće konserve
sol, papar
Priprema:
8 do 10 kg mušula je potrebno otvoriti u vrućem loncu na pari. Dovoljno je da mušula samo ispusti more i da se lagano otvori, da je možete očistiti tj. da se ne kuha u moru predugo.
Očistiti mušule od travčice a 300 ml mora procijediti kroz gazu i sačuvati za temeljac.
Na maslinovom ulju prodinstamo kockice luka i dodamo sjeckani česan. Lagano posolimo, ne previše jer imate kasnije za nadodati slani temeljac.
Kad luk pozlati, dodamo konzervu i upržimo je.
Dodamo ispranu rižu, pustimo je dok se zagrije dok ne počne škripati, zalijemo bijelim vinom i pustimo da se počne kuhati.
Kada riža počne bubriti, podlijemo je zagrijanim ribljim temeljcem i morem od mušula. Uz stalno mješanje i lagano podlijevanje da riža ne ostane suha, kuhamo 15 minuta.
Dodamo mušule, kuhamo još 10 min, posolimo po želji, popaprimo i dodamo petrusin.
Rižot mora biti u polutekućem stanju, a zrno ne smije biti prekuhano. Kad je kuhan, ostavimo ga poklopljenog par minuta da malo legne.
Sigurna sam da ovome jelu nećete moći odoljeti.
Dobar tek!
Katija Guljelmović