RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od šparoga i komorača
Priuštite svome zdravlju, svome tijelu prirodni izvor minerala i vitamina, posebno vitamina B. Jedna zanimljivost, vezana za nutritivnu vrijednost šparoga – veliki su izvor folne kiseline koja je izuzetno važna za žene koje planiraju postati majke ili su u početnom stadiju trudnoće. Folna kiselina je od iznimne važnosti za razvoj fetusa i to posebno u prvim tjednima trudnoće.
Rižot od šparoga i komorača-ukusno je niskokalorično jelo, za koje sam sigurna da će ga vegeterijanci obožavati.
Potrebno vam je:
200 g šparoga
1 glavica mladog komorača
3 mlada luka
2 čaše od 1,5 dcl riže
1 litra temeljca od stabljika šparoga
sol
papar
maslinovo ulje
peršin
Priprema:
Temeljac pripremite tako da stabljike šparoga koje su tvrde ubacite u litru vode i kuhate 10-15 minuta. Na maslinovu ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i komorač. Kad se luk i komorač smekšaju i poprime zlatnu boju, ubacite rižu stalno miješajući. Tako ćete omogućiti da se na svako zrno riže veže malo maslinova ulja koji će pomoći da se prilikom kuhanja riža ne raskuha i svako zrno bude samo za sebe. Nakon par minuta dodajte temeljac i to samo onoliko da riža popliva. Neka se rižot kuha otprilike petnaestak minuta stalno dolijevajući temeljac. Tako će se riža najbolje skuhati i bit će najukusnija, jer će zrna upiti vodu od temeljca.
Na kraju kuhanja dodajte vrhove šparoga. Kuhajte još samo pet minuta, dodajte sol, začinite svježe mljevenim paprom, skinite s vatre i umiješajte malo maslaca – za staklast izgled i odličan okus.
Po želji pospite parmezanom i ukrasite perjanicom komorača.
Ovo je jedno lijepo, lagano proljetno jelo, puno zdravih sastojaka i s pregrštom različih okusa .
Iskoristite ovaj stađon od šparoga i počastite svoje tijelo i nepce!
Zalijte ga čašom dobrog bijelog vina !
U slast!
Katija Puljizević
PROČITAJTE JOŠ:
DIVLJE ŠPAROGE Zdrava i ukusna delicija u kojoj su uživali i rimski carevi