RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Starinska torta od suhih smokava i arancina

U ovo blagdanko vrijeme, vjerujem da je svakoj domaćici pravi izazov što napraviti od slatkarije za Božićne feste.

I sama se često susrećem s istim pitanjem.

Prije nekog vremena, proučavajući stare ričete (=recepti) iz cijele Hrvatske, dobila sam jako staru i vrijednu Starinsku kuharicu  koja je stara vise od 120 godina.

Iako su joj korice jako bile oštećene, sadržaj kuharice je ostao besprijekorno uredan i svako slovo je zlata vrijedno.

Od svih kolača koje sam testirala, najljepša mi je bila baš ova torta od suhih smokava i arancina (=narančinih korica)

To su inače , dvije slastice koje su obavezne na trpezi u Dalmaciji za blagdane.

Suhim smo smokvama tratavali kolendare, pričekivali goste i sami se sladili. Tu tradiciju poštujem i danas. Zpravo, suhe smokve su najbolje od sušenog voća koje imamo, slatkog okusa, kremaste su teksture te vrlo iskoristive. Slažu se dobro i sa slanim zalogajima, primjerice odlično idu uz sir. Suhe smokve su odlične za probavu jer su bogate vlaknima, uz to su i odličan izvor željeza, kalcija, kalija i vitamina B te antioksidansa. Jedina mana koju imaju je puno kalorija, puno više nego što ih imaju freške smokve!

Za tortu je potrebno:

6jaja

30 dag cukara (=šećera)

30 dag mljevenih mjendula (=badema)

10 dag čokolade u prahu

10 dag sjeckanih arancina

2 ožice (=žlice) prezle

Malo klinčiča i cimeta

Sok i korica 1 lemuna (=limuna)

Snijeg od 8 bjelanjaca

Priprema :

Izmiješati postepeno žumanjce i cukar, dodati limunov sok i nakon toga dodavati postupno suhe sastojke.

Na kraju u smjesu dodati čvrsto izbaćen (=izmućen) snijeg i sve zajedno izmiješati drvenom kuhačom, nikako mikserom.

Izliti u pripremljen kalup i peći uru vremena na 170 °C.

Ohlađenu tortu prerezati po pola i namazati marmeladom od naranče ili lemuna. Ukoliko nemate ovu marmeladu, možete i nekom drugom.

U originalnoj ričeti, stoji ribizla, ali ja preferiram naranču.

Ukrasiti čokoladnom glazurom i suhim smokvama!

Sigurna sam da ćete izborom ove stare slastice vratiti sjećanja na djetinstvo i uzivati u njenom okusu!

Blagoslovljen Božić od srca uredništvu Morskog i svima koji ga prate!

Katija Puljizević