RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zapečene mušule (dagnje)
Često sam od svog oca, iskusnog ribara, slušala njegovu ribarsku teoriju. Stađon od mušula je onda kad je more toplo a stađon od kamenica jest kad je more studeno. U te misli se uhvatim ko u mrežu, pa razmišljam je li se ovo što su nas stari učili ipak malo promijenilo.
Možda se i podmorje mijenja ko i čitava atmosfera iznad mora. No to nas ne spriječava da ovu dragocijenu školjku poznatu u stonskom kraju, spravjamo na više načina.
Bila sam malo skeptična prilikom nabavke, međutim, prevarila sam se. Pune, vonjaju morem, zavonjala cijela kuća. Danas Vam predlažem zapečene mušule, koje nisu tako zahtjevne za spravit. Malo više pacencije i imat ćete začas sočan objed na trpezi.
Potrebno Vam je: 5 kila mušula1,5 dcl maslinovog uja2 luka srednje veličine2 dcl bijelog vina500 ml ljuštenih pomadora, česan, petrusin, sol, papar, parmezan. Ukoliko su obložene travom i algama, ugrubo ih operite. Najbolje se peru grubom čeličnom žicom ili trljajući jednu od drugu.
U velikoj, plićoj teći, stavite polovicu mušula, nadolijte čašu vode i na jakoj vatri kuhajte dok se otvore. Vodite računa da vam se ne otvore u širokoj lepezi nego na pola jer će vam tako biti puno ukusnije i neće vam se tijekom pečenja smanjiti. Ponovite s ostatkom mušula.
Skinite praznu polovicu školjke a s pune izvucite travčicu s mušule i ostavite je u njoj.Posložite ih na pleh.
Na vrućem ulju prepržite sitno sjeckani luk sa česnom i petrusinom, dodajte pomadore, sol, papar i nakon desetak minuta ulijte vino i pustite da izvre.Kad vam smjesa postane dovoljno gusta kao umak, napunite školjke mušulama, pospite parmezanom i zapecite u vrućoj pećnici na 220 °C 10 minuta.
Po želji servirajte sa freško sjeckanim petrusinom. Ukoliko volite kapare mozete ih dodati prilikom kuhanja umaka.Sigurna sam da ce ova ričeta obogatiti vašu trpezu !Katija Puljizević
PROČITAJTE JOŠ: