RIBA SE JEDE SVE MANJE! Jedan od razloga je njena cijena
U moru poskupljenja ni riba nažalost nije iznimka. Kakve su cijene ribe, školjaka i morskih plodova te koliko su i jesu li rasle u odnosu na prošlu godinu?
Iako je petak, na pulskoj ribarnici nije bilo gužve. Mnogima su za njihov budžet cijene nedostižne. - Skupo je. Preskupo, ali riba je zdrava, kažu mora se jesti. Onda kupimo što imamo - govori kupac u Puli.
Uvijek ima svježe ribe, a cijene, uvijek će se naći kupac za dobru ribu. Riba se sve manje i manje jede, jedan od razloga je cijena.
Najpopularnije srdele ovoga su ljeta bile i do 40-tak kuna, sada je cijena nešto niža. Girice čak 70, a brancin i iznad 200 kn. Kupci odlučuju prema novčaniku.
- Najviše traže jeftinu ribu, srdela, većinom srdela se najviše prodaje - kaže prodavačica Bosiljka.
- Kupaca nema evo, cijene nešto padaju, nije to još stabilizirano, ali cijene su se nešto spustile s obzirom na ljeto - ističe kolegica Gloria.
Nakon ljetne sezone dolazi razdoblje kada će si prvoklasnu ribu moći priuštiti i oni koji od nje zaziru zbog vrtoglavih cijena. Naime, uskoro počinje sezona divljih orada. Tada cijene padaju i do pet puta u odnosu na ljetne.
- Za nekih pet do deset dana će početi i onda to traže najviše - govori prodavačica Karmen.
Završetak turističke sezone trebao bi uskladiti cijene i bijele i plave ribe. To bi, nadaju se trgovci, vratilo na ribarnicu domaće kupce, piše HRT.
I.G.