Srednjoškolci iz Opuzena beru mandarine pa pripremaju "Neretvu u malom"

Učenje u prirodi zna biti veoma produktivno što znaju i učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu. Od učionice do prvih plantaža mandarina dijeli ih tek nekoliko metara pa svoju struku unaprjeđuju upravo na terenu, na svježem zraku.

Mandarinama nije lako odoljeti i jednostavno su se uklopile u svakodnevicu stanovnika ''zlatne doline''. U blizini plantaža u Opuzenu je Srednja poljoprivredna i tehnička škola koju pohađaju i budući agroturistički tehničari. Većina njih plantaže obrađuje i kod sebe doma, ali uvijek je zabavnije raditi s kolegama iz učionice.

- U školi kad si tu s prijateljima bolje ti je i bolje se osjećaš. Nije teško brati mandarine. Poručio bih ovima u Zagrebu i drugima koji nisu nikad probali brati mandarine da se bave s ovim - kazao je za emisiju Kod nas doma učenik Marin.

Učenik Vid istaknuo je kako u berbi treba pazit oči.

- Znači, trebala bi neka kaciga i naočale. Da uvedemo to kao obaveznu opremu, za zaštitu na radu - dodao je.

- Radi se o učenicima 2.B razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu koji su agro-turistički tehničari. S obzirom na to da je agro-turizam jedna kombinacija poljoprivrede i turizma gdje mi njih educiramo u poljoprivrednom smislu, u turističkom smislu za bolje poznavanje turizma Hrvatske, bolje poznavanje geografije Hrvatske - naglasio je profesor Željko Bartulović.

Učenje životnih lekcija

Ova škola poznata je po tome što uz obvezni kurikulum primjenjuje učenicima priliku za učenjem životnih lekcija. U zajedništvu i suradnji svašta se nešto može napraviti, pa i ono za što se možda sa svojom strukom i nisu opredijelili, kaže ravnateljica.

- Imamo tri smjera. Posebno su komercijalisti, web dizajneri i agroturisti. To su tri različita smjera, tri različita sektora. Međutim, mi želimo da oni svi surađuju i to je neka poruka da nakon završene škole mogu itekako surađivat u nekim drugim poslovima koje mogu imat privatno. Ove mandarine nose u školu i od toga će napraviti neko ukusno jelo. Koliko sam čula priprema se neki dobar kolač - rekla je Martina Glučina, ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.

Kad se male ruke slože tu je već nekoliko kašeta obranih mandarina od kojih u maloj, ali produktivnoj kuhinji nastaje ''Neretva u malom'', sutra nadaju se, nadaleko poznat desert.

- Znači, on se sastoji od tri sloja, prvi sloj je podloga, drugi sloj je krema od limuna i treći sloj krema od mandarina. Jako je jednostavan i naši učenici jako ga vole pripremati - rekla je mentorica Simona Pavlović.

Pa krenimo redom od podloge. Sastojci su jednostavni i lako dostupni.

- Sve sastojke većinom imamo kod kuće. Može se jako lako napraviti. Podloga se pravi od maslaca kojeg ćemo istopiti na laganoj vatri. Dodajemo mljeveni keks, izrendat ćem o malo limuna i limunovog soka - rekla je učenica Matija.

Praktična nastava najbolji je dio dana

Vrijeme u kuhinji prolazi zabavno i praktična nastava najbolji je dio dana.

- Koristimo brašno i mlijeko koje smo zakuhali, a tu je korica limuna i limun koji ćemo umiješati. Obavezno je da ovo ima mirise Neretve - rekao je učenik Ivan.
Na sve to ide završni ''touch'' - puding od mandarine napravljen umijećem učenice Ive. Dio je to, koji prodaje cijeli desert.

Neretva u malom

Rapsodija okusa agruma u čaši privlači i izgledom i okusom. Neretva u malom nije jedini desert kojeg ova ekipa zna pripremiti. Često rade zanimljiva jela koja rado kušaju i učenici i profesori.

- Ovisno koji je recept, koji je desert. Sve se zajedničkim snagama određuje. Zapravo, učenici su ti koji određuju recept, a profesori im pomažu to sve realizirati - rekla je Simona Pavlović.

Vrijeme mandarina ovoj vrijednoj ekipi, osim za kuhinju, inspiracija je i za zajedničke projekte. Dvorište škole do nedavno su krasile zanimljive skulpture od voća, čijem vremenu dozrijevanja posvećuju i razne projekte. Time se postižu dobri radni rezultati, a njih je najbolje uvijek proslaviti slatkim zajedničkim trenucima.

I.M.