ŠTO JEDEMO? Analize kažu da čak 38 posto uzoraka hrane koja nam se nudi u trgovačkim lancima nije prošlo na ispitivanju

Ovaj alarmantni podatak iznosi istraživanje Jutarnjeg lista.  Uz to se navodi da bi u sustavu toploteka mogao postojati prilično ozbiljan higijenski problem.

Zdenko Mlinar iz odjela za sanitarnu mikrobiologiju NZJZ "Andrija Štampar", pojasnio je za HRT o kakvom se istraživanju radi i predstavio rezultate.

- Radi se o monitoringu Grada Zagreba koji se provodi dugi niz godina. To je svojevrsni nadstandard u Hrvatskoj i lokalnoj razini. Izdvajaju se značajna sredstva da se takve kontrole rade i to se očito pokazalo dobrim da pratimo takve stvari, jer ovi rezultati upućuju na negativne trendove - kaže Mlinar.

Dobra je vijest da ipak nisu pronađeni patogeni mikroorganizmi, tj. oni koji bi izazvali trovanje.

- Ali je pronađen velik broj indikatorskih mikroorganizama koji mogu prouzročiti blaža trovanja, ali ono što je više zabrinjavajuće, je da upućuju da se nešto loše događa u lancu hrane. Pitanje dana je kada će doći do pojave nekakve ozbiljnije bakterije i trovanja - upozorio je.

- U pravilo, hrana kada je svježe pripremljena, rizika gotovo da nema, ali tu je puno manipulacija i neprimjerenog načina skladištenja - nastavlja Mlinar.

Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede dodao je kako trgovački lanci i proizvođači moraju poboljšati sustav.

Analiza Jutarnjeg lista kaže kako su toploteke u kojima jedu brojni Hrvati, pune hrane koja je pak puna ešerihije i stafilikoka. Moramo se stoga zapitati - jedemo li sigurnu hranu ili se izlažemo zdravstvenim rizicima?

J.T.