TE DIVNE DAGNJE Institut za oceanografiju i ribarstvo posvetio se omiljenim školjkama u znanstvenom radu!

Istraživanje je obavljeno na širem području ušća rijeke Krke, jednom od najvažnijih područja kada su ovi školjkaši u pitanju.

Unatoč tome što se radi o gospodarski važnoj vrsti školjkaša, do sada se relativno malo istraživala ekologija dagnji na ovom području.

Znanstveni rad objavljen je u prestižnom časopisu Aquaculture.

Analiza stabilnih izotopa često je korištena metoda za istraživanje ishrane školjkaša i drugih morskih organizama kao i ukupno razumijevanje morskih hranidbenih mreža. Omjeri stabilnih izotopa dušika i ugljika daju vrijedne podatke o izvorima hrane kao i preklapanju ekoloških (trofičkih) niša.

Analizom stabilnih izotopa dušika i ugljika u tkivu dagnji na istraživanom području utvrđene su značajne prostorne i vremenske razlike u ishrani ove vrste. Od istraživanih lokacija, dvije su bile u samom estuariju rijeke Krke, jedna na području kanala Sv. Ante, te jedna na uzgajalištu u priobalnom području u blizini Tribunja.

Analiza stabilnih izotopa dušika u ljušturama relativno je nova metoda i provodi se samo u nekoliko laboratorija u svijetu, uključujući laboratorij Prof. dr. sc. Davida Gillikina s kojim naši znanstvenici imaju uspješnu suradnju. Kako školjkaši polažu ljušturu tijekom cijelog života, ona predstavlja važan arhiv podataka o okolišnim uvjetima. Analiza ljuštura dagnji provedena u sklopu ovog istraživanja pokazala je vrlo sličan signal okoliša kao i analizirano tkivo i time veliki potencijal za daljnja istraživanja.

Rezultati istraživanja doprinose poznavanju mehanizama iskorištavanja hrane, kao i utjecaja koje mikrolokaliteti mogu imati na fiziologiju školjkaša.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavni domaći recepti: Dagnje s gradela | Morski HR
Delicija koju mnogi od vas možda nikad nisu probali…