U Istri zasadili inovativnu plantažu divljih šparoga, koje će rasti zajedno s maslinama i žižulama!

VODNJAN - Istra je krenula s novom poljoprivrednom granom! Ovih je dana kod Vodnjana posađena prva plantaža divljih šparoga u Istri u konsocijaciji s maslinama i žižulama.

Kako doznaje Istra24 od vlasnika valbandonskog obrta 'Grdobina' Alena Bužlete, koji na parceli ima zasađeno 400-tinjak maslina i 70-ak žižula, proteklih su dana između njih sadili sadnice šparoga. Iako je plan bio zasaditi 500-tinjak sadnica kiša ih je omela pa će se sadnja nastaviti uskoro. Ukupno se planira zasaditi čak tisuću sadnica.

- Planovi su daleko veći od ovih. Ideja nam je, ukoliko se ovo pokaže kao dobar potez, na obližnjem zemljištu zasaditi još 20 do 30 tisuća sadnica čime bi zasigurno bili najveća plantaža na ovom području - kaže Bužleta.

Upitan kako se odlučio na ovu poljoprivrednu kulturu kaže da je računica jasna;

- Sada je sezona šparoga, no njih treba brati, izaći van, naći. Tu su opet opasnosti poput zmija, sezona je kratka i brati ih ovako kultivirano puno je jednostavnije, navodi Bužleta, dodajući da se klima mijenja, sve je više suša i u budućnosti će u prirodi biti sve manje ove šumske delicije.

Njihov uzgoj nije kompliciran, no da bi šparožine dale prve šparoge potrebno je pričekati dvije do tri godine.

- Riječ je o dugoročnoj investiciji. Šparoge će imati navodnjavanje, prvih par godina dok se korijen ojača treba ih njegovati, oko njih kositi i gnojiti ih, ali ako bude sve u redu imat ćemo u budućnosti i odličnu berbu, navodi sugovornik Istre24, dodajući da bi onda svaka biljka trebala davati 15-ka šparuga.

A potražnje za ovom delicijom ne manjka, od pojedinaca do restorana. Njihova cijena, posebice onih prvih maceta, itekako je paprena. Prve su se šparoge početkom mjeseca na tržnici prodavale po cijeni od osam eura po macetu, i to skromnom.

Možda će, jednom kad krene njihova berba, cijene ipak pasti, a one postati pristupačnija i dostupnija namirnica i onima koji ih sami ne beru.

Borka Petrović