>
  2 min. čitanja

U Konavlima još jedna dobra turistička sezona - Gosti vole izvorno, prirodno i tradicionalno

U Konavlima još jedna dobra turistička sezona - Gosti vole izvorno, prirodno i tradicionalno
Foto: Wikimapia

U ruralnom dijelu Konavala, najjužnijem kraju Hrvatske, još jedna dobra turistička sezona. Uz OPG-ove, koji su na tom području u dva desetljeća doživjeli uzlet, posljednjih godina turistima se sve više nude kuće za odmor s bazenima. Prednosti su blizina Dubrovnika i zračne luke, a tijekom odmora gosti se upoznaju i s tradicionalnom gastronomijom.

Tijekom Domovinskog rata spaljena do temelja, danas kuća za odmor u srcu Konavala. Pruža mir daleko od gradske vreve.

- To je to što smo tražili. Malo od posla da se odmorimo i baš je lijepo ovdje - rekla je gošća iz Njemačke, Danijela.

Tu uglavnom odsjedaju obitelji s djecom, a ova sezona malo je lošija od lanjske.

- Imam rupa. Imao sam jednu, slijedi još jedna u rujnu. Ja se nadam da će se tu nešto dogoditi, da će se malo i popuniti s obzirom na to da je ponuda zbilja dobra, bogata. I nisu cijene neke prevelike. Zadovoljan sam. Lani je bilo malo bolje - rekao je vlasnik kuće za odmor Antun Toto Rilović.

Prema statistikama, Konavle u prvih sedam mjeseci bilježe 20-ak posto više noćenja nego lani, ali i 5 posto više kapaciteta u privatnom smještaju.

- Ovi koji traže osamu neku i stvarno odmor od njihova užurbanog života idu u Konavle u brojne vile s bazenima, apartmane isto tako - kazala je Lucija Vezilić iz TZ-a općine Konavle.

Ponuda prati potražnju pa je u ruralnom dijelu Konavala čak 200 bazena. A te goste zanima tradicija i autohtona kuhinja, domaći proizvodi pripremljeni u obitelji.

- Sve više gosti dolazi na OPG-ove, da se bave raznim aktivnostima, od aktivnog turizma, sudjeluju u školama kuhanja, žele upoznati našu tradiciju, način života i to je ono što Konavle nude - rekla je Jelena Gale Pregelj, tajnica udruge Agroturizam Konavle.

Bajkoviti ambijent restorana privlači goste već 55 godina. Sezona im je na razini lanjske, ali ne i cijene.

- Radi svih ulaznih troškova, inputa i svega ostaloga, da bi mi zadržali kontinuitet kvalitete i svega ostaloga na koji smo navikli, morali smo i mi ići malo korigirati cijene u tome segmentu - pojasnio je za Dnevnik šef kuhinje Tomislav Čičak.

No, gosti su to prihvatili.

- Hrana je vrlo ukusna. Potpuno drukčija od francuske kuhinje - pohvalila je gošća iz Francuske.

A upravo to gosti Konavala i traže - drukčije, izvorno, prirodno i tradicionalno.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.