GARITULE ILI KARITULE Šibenski uskršnji recept

Kako ih zovete u vašoj obitelji? G(K)aritule su slatka uskrsna peciva u obliku pletenice koja na jednom kraju imaju umetnuto jaje. Pripremane su za djecu, na Veliki petak i Veliku subotu.

Svako dijete bi za Uskrs dobilo po jednu g(k)aritulu. Jeli bi ih tek nakon blagoslova hrane u crkvi, i to tek nakon što bi se kušale blagoslovljene pogače, piše o ovoj tradicionalnoj uskršnjoj poslastici Muzej grada Šibenika.  

- Tijesto je isto kao i ono za pogače. Gospođa Zdravka Najev ispekla nam je g(k)aritule, prema starom šibenskom receptu.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 8 jaja
  • 30 dag šećera
  • 15 dag masti
  • 1 velika žlica kvasca
  • 1 žličica šećera1 limun i 1 naranča
  • 2 - 3 vrećice vanilin šećera
  • malo ružolja

Priprema:

Prosijati brašno. U sredini napraviti rupicu u koju se stavi svih osam žumanjaka, 4 bjelanjka, šećer, rastopljena mast, sok i korica limuna i naranče, vanilin šećer i ružolj.

Dodati kvasac, rastopljen u jednom dl mlakog mlijeka sa žličicom šećera. Sve dobro izraditi, umotati u krpu i pustiti na toplom da uskisne.

Tijesto zatim oko jaja na jednom kraju oblikovati u pletenice i pustiti da još kisa. Premazati ih jajem i peći na laganoj temperaturi oko 40 minuta.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača | | Morski HR
Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači. Još jedan Uskrs. Još jedan najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Još jedanput sjećanja na