GARITULE ILI KARITULE Šibenski uskršnji recept
Kako ih zovete u vašoj obitelji? G(K)aritule su slatka uskrsna peciva u obliku pletenice koja na jednom kraju imaju umetnuto jaje. Pripremane su za djecu, na Veliki petak i Veliku subotu.
Svako dijete bi za Uskrs dobilo po jednu g(k)aritulu. Jeli bi ih tek nakon blagoslova hrane u crkvi, i to tek nakon što bi se kušale blagoslovljene pogače, piše o ovoj tradicionalnoj uskršnjoj poslastici Muzej grada Šibenika.
- Tijesto je isto kao i ono za pogače. Gospođa Zdravka Najev ispekla nam je g(k)aritule, prema starom šibenskom receptu.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 8 jaja
- 30 dag šećera
- 15 dag masti
- 1 velika žlica kvasca
- 1 žličica šećera1 limun i 1 naranča
- 2 - 3 vrećice vanilin šećera
- malo ružolja
Priprema:
Prosijati brašno. U sredini napraviti rupicu u koju se stavi svih osam žumanjaka, 4 bjelanjka, šećer, rastopljena mast, sok i korica limuna i naranče, vanilin šećer i ružolj.
Dodati kvasac, rastopljen u jednom dl mlakog mlijeka sa žličicom šećera. Sve dobro izraditi, umotati u krpu i pustiti na toplom da uskisne.
Tijesto zatim oko jaja na jednom kraju oblikovati u pletenice i pustiti da još kisa. Premazati ih jajem i peći na laganoj temperaturi oko 40 minuta.
I.B.
PROČITAJTE JOŠ: