Vino i dalmatinska marenda - završen ZINFEST u Kaštelima
Ovogodišnje 4. izdanje ZINFEST-a u Marini Kaštela održano je u četvrtak i petak, te je okupilo veliki broj izlagača.
Među njima su prvenstveno bili vinari i vinogradari s vrhunskim vinima raznih sorti. Poseban naglasak bio je na Crljenku, ali i na autohtonim sortama poput ninčuše, vlaške, glavinuše, tribljana, pošipa i babice. Neizostavni dio Zinfest-a bila je i gastro ponuda, gdje su u fokusu bila tradicionalna dalmatinska jela, pa su posjetitelji imali priliku kušati razne delicije, uključujući dalmatinsku marendu.
Jačanje prepoznatljivosti Kaštela i svijesti o tome da je kaštelanski Crljenak direktni predak proslavljenog Zinfandela glavni je cilj ovog festivala, na kojem je predstavljeno oko 150 autohtonih sorti. Upravo ta raznolikost priča priču o vinima iz Kaštela, koja obuhvaćaju kvalitetu, eleganciju i bogatu ponudu ovog podneblja.
Degustirano je dvanaest vina različitih proizvođača, vrhunskih primjera Crljenka, od juga Dalmacije, počevši s Konavlima, preko sjeverne Dalmacije do Kaštela.
Što se fine hrane tiče najbolje jelo bile su tripice Dubravke Delić. Godinama kuha iz ljubavi, a pobjedu je osvojila tradicijskim jelom obogaćenim upravo kaštelanskim Crljenkom, koji je dodatno istaknuo priču o baštini i tradiciji.
Ovogodišnji Zinfest, zahvaljujući brojnim sudionicima, bio je tako vrlo uspješan u promociji bogatog kulturnog nasljeđa Kaštela, Dalmacije i Hrvatske.
J.T.