Volite tunu? Znate li što se događa ako je prečesto konzumirate?
Ljubitelji tune mogli bi ju jesti svaki dan u raznim kombinacijama, ali postavlja se pitanje koliko je to sigurno. Iako je zdrava, može sadržavati živu što je dobar razlog za biti na oprezu.
Tuna, kao i mnoge druge vrste ribe, pruža nam hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina, željeza i proteina koji su važni za razvoj mozga i zdravlje u cjelini. Međutim, može sadržavati i živu koja je za ljude otrovna.
- Riba se prirodno može kontaminirati živom u okolišu ili kroz industrijske procese - pojašnjava dr. Kelly Johnson-Arbor.
Ako živa uđe u vodene tokove, riba je konzumira te se ona akumulira u hranidbenom lancu. Veće ribe, uključujući tunu, sabljarku i morske pse, vjerojatnije će sadržavati više razine žive nego one manje.
Živa u ribi obično je metil-živa, organski oblik žive, snažan neurotoksin koji može uzrokovati oštećenje mozga prilikom razvoja fetusa, te kod dojenčadi i djece.
Stoga dr. Johnson-Arbor preporučuje trudnicama i ženama koje pokušavaju zatrudnjeti, kao i dojiljama, bebama i djeci, da ograniče konzumaciju ribe koja može sadržavati živu, što se odnosi i na tunu, prenosi Best Life.
- Malo je vjerojatno da će odrasli koji konzumiraju tunu ili drugu ribu s visokim sadržajem žive razviti simptome trovanja. Također je malo vjerojatno da će povremena konzumacija veće od preporučene količine tune, što je dva do tri obroka tjedno, dovesti do štetnih zdravstvenih učinaka kod zdravih odraslih osoba - navodi, ali ipak upućuje na oprez.
B.K.
PROČITAJTE JOŠ: