ZA NJEGA NE POSTOJI SUŠENJE Ovo je priča o bakalaru koji ne poznajemo, a sjevernjaci tvrde: "Najbolji je na svijetu!"
Drugačiji je od ostalih zbog životnih uvjeta i načina života. Gore na dalekom sjeveru nazivaju ga skraj ili skrei.
Bakalar je ovo koji se lovi isključivo na dalekom sjeveru Norveške, oko Lofotskih otoka, i to u točno određenom vremenskom razdoblju. Norvežani ga, također, nazivaju arktički zimski bakalar. Lovi se i konzumira od početka siječnja do kraja travnja, isključivo svjež, piše Novi List u priču o jednom drugačijem bakalaru, no svejedno bakalaru pa je tema prikladna za dane u godini.
Prema njemačkom izvoru, skrei na norveškom znači lutalica, a lutalica živi daleko na sjeveru! Kako izgleda njihov životni put? Pa nekako ovako.
Iako voli lutati u arktičkom, ledenom Barentsovu moru, mrijesti se u akvatoriju Lofotskih otoka. Zahvaljujući Golfskoj struji, u obalnim vodama tog otočja temperatura mora veća je nego drugdje na sjeveru i u vrijeme mriještenja kreće se od tri do sedam stupnjeva. To su izgleda idealni uvjeti za početni rast malih bakalara, skrejeva. Glavnina životnog vijeka prođe im u Barentsovu moru,a onda povratak na polazišnu točku, na mjesto rađanja na mriještenje. U dobi između pet i sedam godina ti arktički bakalari spolno sazrijevaju i u ogromnim plovama polaze na dugo putovanje, oko tisuću kilometara od Barentsova mora do Lofotskih otoka. Kada doplivaju na odredište tamo ih dočekuju tisuće ribara.
Stroga ribolovna pravila
Kada dopliva u akvatorij Lofotskih otoka, gotovo 400 kilometara sjeverno od arktičkog kruga, skrei je kažu dosegao svoju najbolju kvalitetu. Zbog duge migracije riba razvija meso bogato mišićima s malo masnoće koje je posebno čvrsto i nježno. Velik je do jednog metra i teži od tri do osam kilogram. Skrei se mora loviti na tradicionalan način, parangalom ili povrazom sa štapom. Dozvolu za upotrebu malih mreža dobiva samo dio lokalnih ribara.
Ribolovni režim je poseban. Noću, u četiri sata isplovljavaju na more u svojim malim brodicama i vraćaju se u vrijeme prije ručka, s puno svježe ribe. Odmah po vađenju iz mora riba mora potpuno iskrvariti, na brodu. Potom se čisti i ispire morskom vodom. Mora se iskrcati unutar četiri sata, piše dalje Novi list u ovoj zanimljivoj priči.
Skrei se konzumira u svježem stanju, u što kraćem vremenu nakon ulova, za njega ne postoji sušenje!
J.T.