ŽELINA KUŽINA Kozice u umaku s njokima
Najbolje bi bilo nabaviti kozice srednje veličine čiji će očišćeni repovi biti otprilike jednake veličine s njokima kojima raspolažete.
Sastojci:
Kozice neočišćene – oko 1,50 kg (očišćenih 0,65 kg)
Maslinovo ulje – 0,15 lit
Maslac – 0,05 kg
Krušne mrvice – 1 do 2 žlice
Češnjak – pola glavice
Peršin – 3/4 vezice
Vino bijelo – 1 dcl
Vrhnje za kuhanje – 0,30 dcl (ukoliko ga volite)
Riblji temeljac – 2 dcl
Papar svježe mljeveni
Sol
Njoke – 0,50 do 0,70 kg
Sir ribanac – 0,15 kg
Priprema kozica
Priprema počinje čišćenjem repova što je već opisano u receptu pod nazivom „Pašteta od kozica“. Nakon čišćenja repova, sva tijela, glave i repne ljuske naknadno prokuhajte u vodi 10-15 minuta jer se time nakon procjeđivanja dobije dobar temeljac u kojem možete kuhati njoke i time dobiti intenzivniji okus cijelog jela.
Najjednostavnija je varijanta kupnja već očišćenih repova, svježih ili smrznutih. Ali, budite uvjereni da kozice koje se čiste za takvu prodaju nisu baš najsvježije, tj. odavno su ulovljene. Ipak je bolje biti sam svoj majstor.
Priprema jela:
U prigodnoj posudi (šira i dublja tava ili wok) zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte nasjeckani češnjak i pola nasjeckanog peršina, pržite dok češnjak ne zamiriše (oko pola minute). Na to dodajte četvrtinu očišćenih kozica, te nakon jedne minute prženja dolijte vino i riblji temeljac. Kuhajte dok alkohol ne ispari, desetak minuta. U međuvremenu posolite i popaprite. Dodajte krušne mrvice i preostale repove kozica, te ukoliko želite, malo vrhnja za kuhanje. Kuhajte još koju minutu da se svi sastojci povežu, zatim nježnim miješanjem sjedinite s kuhanim ocijeđenim njokima.
Pazite na gustoću jela, ne smije biti prerijetko, niti pregusto.
Serviranje:
Skuhano jelo prebacite u prigodnu servirnu posudu pa ga pospite preostalim nasjeckanim peršinom i naribanim sirom. Može i još koja kap maslinova ulja.
Za prilog ovom receptu preporučujem pripremiti i servirati začinjenu zelenu salatu ili rikulu.
I dobro vino!
Napomene:
Krušne mrvice u ovom receptu služe da bolje povežu kozice i njoke, inače bi njoke mogle izgledati kao isprane, tj. nepovezane s kozicama.
Vrhnje za kuhanje kojega se primorci sablažnjavaju, ublažava intezivnost okusa, te daje finoću i kremoznost jelu.
Dobar tek Vam želi Žele!