ŽELINA KUŽINA Morski pauk na lešo
Morski pauk nije često u ponudi na našim peškarijama ni u trgovačkim centrima, ali lokalni ribari po malim mjestima imaju ga u ponudi ... najčešće ulovljen mrežom poponicom i tada se prodaju u ribljoj mišanci (sa škarpunima, kokotima i dr.) .
Kupnja i priprema ribe
Imao sam sreću naletjeti na veće primjerke pauka u ribarnici Super Konzuma, a takva se prilika za kupnju na propušta. Prednost te kupnje je što vam tamo ribu i očiste, pa sam izbjegao moguću opasnost od uboda na njegove otrovne bodlje.
Sav paukov otrov nalazi se u prednjih četiri do sedam bodlji povezanih crnom kožicom na leđnoj peraji, te po jednom bodljom na škržnim poklopcima. Sasvim slučajan nehotični ubod može stvoriti velike i bolne probleme koje na kraju treba rješaviti liječnik.
Morski pauk je idealan za lešavanje ili za pripremu brujeta. U našem priobalnom pojasu prenosi se preporuka kako je kuhano (lešano) meso pauka najbolje za oporavak i liječenje bolesnika.
Sastojci:
- morski pauk; 1 – 1,3 kg (4 komada veličine cca 0,30 kg)
- krumpir; 0,80 dkg
- kapula; 1 kom srednje veličine
- mrkva; 2 kom srednje veličine
- rajčica; 1 kom srednje veličine
- peršin u vezici; ¼ vezice
- češnjak; 4 - 5 česna dlanom ili nožem zgnječena
– maslinovo ulje; 1 dcl,
– papar u zrnu; desetak zrna
- sol
- riža; 0,1 kg pomoćena
Priprema jela:
Posuda za kuhanje mora biti dovoljno široka, tako da se povrće i riba može rasporediti po dnu, nikako jedna preko druge.
Vode stavite dovoljno za 6 tanjura juhe, te povrće redom: oguljeni i prepolovljeni krumpir, kapulu razrezanu na 4-6 komada, mrkve prepolovljene po dužini, rajčicu razrezanu na manje komade, peršin, zgnječeni češnjak, papar u zrnu (može i mljeveni), sol i dvije žlice maslinova ulja. Kad zakuha, vatru smanjiti na pola, neka lagano kuha oko pola sata.
Krumpire probajte probiti čačkalicom, ako su pri kraju, dodajte ribu. Ribi je dovoljno deset do petnaest minuta.
Ribu treba nježno vaditi kuhinjskim pomagalima za cijeđenje, poslagati je na pladanj za serviranje zajedno s krumpirima i mrkvom, posuti s malo sjeckanog peršina, zaliti uljem, po želji popapriti ... nečim poklopiti, poklopcem ili npr. alumijskom folijom, da se ne ohladi dok se ne pojede juha.
Juhu procijedite i kada uzavre dodajte pomoćenu rižu. Rižu kuhajte „al dente“ ili onako kako volite.
Serviranje:
Tanjuri neka budu posebni za juhu, a drugi za lešanu ribu i povrće.
Preporučujem da nakon juhe, ribu na tanjure servira domaćin kako se riba nebi raspala. Ne štedite ulje!
Uz ovo jelo pristaju sve vrste salata, možda najbolje, ljetna od rajčica i krastavaca.
Od vina bih preporučio pošip, žlahtinu ili malvaziju.
Dobar tek Vam želi Žele!
Željko Višić
PROČITAJTE JOŠ: