ŽELINA KUŽINA Pašteta od kozica
Kozice su najprisutnija vrsta rakova na peškarijama. I jedna od jeftinijih, prigodnih svačijem džepu. Ima ih puno vrsta, velika večina su jestive. Gurmani bi rekli da imaju vrlo specifičan miris i okus, te da su zahvalne i podatne za pripremu velikog broja različitih i zanimljivih jela. Pa, zašto ne isprobati izradu paštete. Jednostavno i efektno.
Sastojci:
– očišćeni repovi kozica; 0,50 kg)
– maslinovo ulje; 1 dcl
– maslac; 5 dkg
– kremasti sir; 5 dkg
– peršin; 1/4 vezice
– kapare; 1 žličica
– papar; svježe mljeveni
– sol
Priprema kozica
Priprema paštete počinje čišćenjem repova. Priznajem da mi to nije najdraži kuhinjski posao, ali … Najčešće, kupljene friške kozice kući donesem nakon posla, a čistim ih zajedno sa suprugom, nakon ručka uz čašicu vina. Tako se razbije dosada, usput čuješ ima li išta novoga u selu.
Čiste se jednostanim odvajanjem repa od tijela s nožicama i glavom, te završnim odvajanjem ljuski repa od mesa. Nije komplicirano, ali nije baš nešto primamljivo. Važno je napomenuti kako iz stražnjeg dijela ogoljenog repa kozice treba odstraniti i crijevo crne boje.
Sva tijela i ljuske naknadno prokuham u vodi jer se time nakon procjeđivanja dobije fantastičan temeljac za neke druge recepte. Najčeće u tom temeljcu kuhamo tjesteninu, rižu ili orzo koji su glavni sastojci sličnih jela od kozica.
Najjednostavnija je varijanta kupiti već očišćene repove, svježe ili smrznute, pakirane u vrečicama od pola kilograma. Ali, budite uvjereni da kozice koje se čiste za takvu prodaju nisu baš najsvježije, tj. odavno su ulovljene. Bolje je biti sam svoj majstor.
Priprema jela:
Na malo maslinovog ulja u tavi kratko prepržite očišćene repove kozica, otprilike do dvije minute. Za to kratko vrijeme repovi će početi dobivati blago ružičastu boju, a vi ćete uroniti u oblak mirisa. Maknite tavu s vatre, neka se kozice malo ohlade.
U mikseru (blenderu) miješajte sve sastojke iz recepta do željene gustoće. Solite oprezno, a paprite po svom guštu.
Napominjem da predložene količine sastojaka možete mijenjati, ali samo iskustvom ćete doći do svojih idealnih omjera.
Serviranje:
Ohlađenu paštetu servirajte u zdjelu, po vrhu pospite nešto prženih repova ili cijelih prženih kozica. Na roštilju, tavi ili u škrovadi zapecite fete kruha, servirajte ih do paštete, i prepustite se degustaciji. Topli, hrskavi kruh i hladna, ukusna pašteta … mljac.
Paštetu možete i finije izraditi s nešto više maslaca. Takva je idealna da je serviramo u kuglicama uz pomoć žlice za sladoled.
Dobar tek Vam želi Žele!
Željko Višić