ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenska torta

Evo recepta za jedan od načina pripreme Šibenske torte. Ovo smo napravili ovog lita. Zaslužila je poseban album “Kad padne cukar”. Pa evo ko nije vidija nek poviri i prova je napraviti. Meni je puno draga.

Triba nam:

30 dkg orasa,

eko naranča (ja uzeja u Spara i to južnoafričku, 8 jaja,

2 x 100 dkg čokolade za kuvanje,

25 dkg cukra,

2 žlice oštrog brašna,

Foto: Željko Krnčević

malo masla, malo vanilje,

dvi datule,

malo ruma (po želji ali ne puno),

2 žlice meda….

Foto: Željko Krnčević

I onda orase sameljete, naranču kuvate na laganoj vatri po ure; odvojite žumanjca od bilanca. Bilanca izmiksajte malo kasnije da se ne razvodne; izmiksajte žumanjca i cukar nježno na pari rastopite čokoladu (prvih 10 deka), dodajte u žumanjce. U tu užbačenu smjesu dodajte izmiksanu i dobro usitnjenu naranču – mišajte.

Sljedeći idu mliveni orasi – miksajte lagano; nježno dodajte užbačena bilanjca i još nježnije mišajte ručno da se dobro sljubi,

Foto: Željko Krnčević

Dodajte one dvi žlice oštrog brašna. Izlijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu na 180 50 minuta.

Kad je gotovo izvadite i nek se malkice ohladi pa prelijte rastopljenom čokoladom (onih drugih 10 deka).

Foto: Željko Krnčević

I jedino što morate napraviti je – pojisti i uživati u društvu svojih najbližih i prijatelja, pa i namjernika…

E, pitali ste za babin tač. Dvi “otribljene” datule, 2 žlice meda i ruma po želji. A ne mogu sve ni kazat, da se baba ne naljuti…

Foto: Željko Krnčević

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenske kroštule