SPLIT - Dagnja (Mytilus galloprovincialis) je školjka koju rado jedete. Prisustvo gustih naselja dagnji u pojasu plime i oseke (2 stepenica litorala) ukazuje na onečišćenje. Dagnje se prvenstveno razvijaju u pojasu koji im omogućuje da su stalno uronjene u more.
Ove dagnje na plutači, koju je u bazi Plovputa d.o.o. zabilježila ekipa projekta Zdravo more, Pomorske škole Split za vrijeme terenske nastave i njezinog popravka, zasigurno nisu za konzumaciju! A zašto? Jer se plutača nalazila u blizini ispusta kolektora (fekalije) i konzumacijom istih ugrozili bi ste svoje zdravlje.
Crijevni enterokok i Escherichia coli dvije su indikativne bakterije koje se smatraju čimbenicima ugrožavanja ljudskog zdravlja. U ovim dagnjama sigurno ih ima i bez da se vrše laboratorijska istraživanja (mikrobiološko zagađenje morskog organizma).
Dagnje se hrane filtriranjem mora zato neka vas ne čudi ova naša konstatacija „otrovne buzare“ jer smatramo da je koncentracija indikativnih bakterija u ovom uzorku prevelika. Pazite na svoje zdravlje!, poručuju iz splitske Pomorske škole.
D.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev