4 min. čitanja

Nova kolumna – “BITKE NA JADRANU”: Obljetnica potapanja talijanske krstarice Giuseppe Garibaldi

Nova kolumna – “BITKE NA JADRANU”: Obljetnica potapanja talijanske krstarice Giuseppe Garibaldi
Photo: Razglednica potapanje broda Garibaldi – osobna kolekcija, Anđelo Miklić
Anđelo Miklić

Anđelo Miklić pasionirani je kolekcionar predmeta vezanih uz ratne mornarice koje su boravile i ratovale na Jadranu i povjesničar s osobitim interesom prema ratnim mornaricama i događajima vezanim uz pomorsku povijest Jadrana do 1945. godine. Posjeduje ekstenzivnu zbirku originalnih povijesnih artefakata koje dugi niz godina prikuplja diljem svijeta, autor je više izložbi vojno-pomorske tematike i stručnih članaka, a član je i nekoliko hrvatskih i međunarodnih udruga vezanih uz pomorsku povijest.

Pridružuje se ekipi stručnih ljudi od mora, pa će na portalu Morski.hr pisati upravo o bitkama na Jadranskom moru, a stručne tekstove popratit će rijetkim fotografijama i predmetima iz svoje kolekcije i time dati veliki doprinos poznavanju jadranske povijesti.


102 godine od potapanja talijanskog ponosa

18. srpnja ove godine navršava se 102 godine od potapanja talijanske krstarice Giuseppe Garibaldi ispred Konavala. Italija je dugo vremena bila članica Trojnog saveza, ali je već početkom 1. svjetskog rata objavila svoju neutralnost. Zapravo, u pozadini priče nalazile su se teritorijalne pretenzije Italije prema Južnom Tirolu, istočnoj obali Jadrana te dijelovima turskih i njemačkih posjeda.

Photo: Wikipedia

Već prije službenog izlaska iz Trojnog saveza 3. svibnja 1915. Italija je potpisala ugovor s članicama Antante, kojim su joj obećani svi navedeni posjedi, a 23. Svibnja i službeno je objavila rat Austrougarskoj monarhiji.

Osiguravanje istočne obale od talijanskih snaga

Netom nakon proglašenja rata, Austrougarska flota, pod zapovjedništvom admirala Antona Hausa krenula je u napad na niz talijanskih gradova i priobalnih željezničkih pruga, pri čemu je postigla znatan uspjeh.

Photo: Razglednica potapanje broda Garibaldi – osobna kolekcija, Anđelo Miklić

Osim pokušaja potpune blokade istočne strane Jadrana, Italija se odmah odlučila i na nekoliko osvetničkih napada u području Kotora i južnog Jadrana, poput granatiranja željezničke postaje i pruge u Čilipima.

Nakon toga, pomno isplanirana sljedeća operacija uključivala je napad grupom brodova, na čelu s krstaricom Giuseppe Garibaldi kojom je zapovjedao admiral Tifari, na prugu Sarajevo – Herceg Novi u području Konavala, iskrcavanje vojnika na Šipan gdje su trebali uništiti vojne instalacije te napad torpednih čamaca na željezničku postaju u Dubrovniku.

Photo: Podmornica SM U-4 – osobna kolekcija, Anđelo Miklić

Hrabrost poručnika Rudolfa Singulea

Gotovo istovremeno, 18. srpnja 1915. admiral Alexander Hans zapovjedio je zapovjedniku podmornice S.M. U-4, poručniku Rudolfu Singuleu, da zajedno s podmornicama S.M. U-3 i S.M.U-6 isplovi u potragu za hidrozrakoplovom L43. Tijekom potrage, Singule je primio obavijest vojnog zapovjedništva u Boki Kotorskoj da je uočena grupa neprijateljskih brodova svega 3 milje od Molunta, te on oko 3:35 sati uočava navedene brodove. Zaustavljenih motora čekao je pogodan trenutak za napad, a tijekom plovidbe talijanskih brodova prema Boki Kotorskoj, podmornica S.M. U-4 je uočena te su prema njoj u 4:37 sati ispaljene granate s krstarice Giuseppe Garibaldi.

Photo: Željezni križ 1. klase koji je pripadao Rudolfu Singuleu, s ugraviranom godinom 1915. – osobna kolekcija, Anđelo Miklić

Uvidjevši da nema vremena za oklijevanje, Singule se odlučuje napasti i s udaljenosti od 600 metara ispaljuje dva torpeda u pravcu Garibaldija, koji su pogodili malo iza sredine broda prema krmi. Brod je potonuo u roku od tri minute odnijevši sa sobom u dubinu 53 člana posade, dok su admiral Tifari i 525 članova posade spašeni.

Poručnik Rudolf Singule za ovaj hrabri i viteški poduhvat odlikovan je najvišim austrougarskim odličjem za hrabrost, ordenom viteškog križa Marije Terezije, kao i njemačkim odličjem Željeznog križa 1. stupnja. Kao kuriozitet navodimo da je originalni Željezni križ poručnika Singulea s ugraviranom posvetom s njegovim činom, imenom i godinom 1915.  danas u privatnoj kolekciji autora.

Photo: Rudolf Singule – osobna kolekcija, Anđelo Miklić

Rudolf Von Singule rodio se 08. travnja 1883. Godine u Puli. Vojnu naobrazbu stjecao je na vojnoj akademiji u Rijeci, a zatim i iskustvo na raznim vojnim brodovima. Nakon završetka časničke škole poslan je na službu na oklopnu krstaricu SMS Aspern na kojoj je plovio do Dalekog Istoka 1903. i 1904. godine. Godine 1909. premješten je u novu podmorničku bazu u Puli a 1915. postao je zapovjednik podmornice S.M. U-4.

Preokret u ratovanju

Potapanje Garibaldija i francuske krstarice Leon Gambetta od strane austrougarske podmornice S.M U-5 toliko je utjecalo na talijanske vojne operacije da se nakon toga nisu odlučili na niti jednu veću pomorsku akciju na Jadranu.

  1. godine Rudolf Singule pozvan je na službu u njemačku Kriegsmarine, gdje je služio kao podmornički instruktor u bazama u Italiji i u Kielu. Zapovijedao je školskom podmornicom UD-4 u periodu između 1941 i 1942. godine.

Nesretna sudbina slavnog podmorničara htjela je da bude ubijen dok je branio nepoznatu ženu od pijanih Ruskih vojnika na ulici u Brnu (Češka Republika), samo pet dana prije kapitulacije Njemačke.

Anđelo Miklić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.