3 min. čitanja

SKANDAL U HRM-u: Nakon vojnih vježbi, topovnjače vuku konopima

SKANDAL U HRM-u: Nakon vojnih vježbi, topovnjače vuku konopima
Photo: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Šibenčani su u ponedjeljak ostali u čudu nad nesvakidašnjim prizorom kojeg su zatekli ispred grada. Dvije raketne topovnjače, ponos Hrvatske ratne mornarice doslovno su konopima dotegljene do gradske luke. Jednu je vukao tegljač, a drugu desantni brod HRM-a. Da to nije jedinstven slučaj nego praksa, pokazuju i ekskluzivne fotografije kolege Dragana Zrnčevića koje donosimo, a priču nam potvrđuje više Šibenčana.

Tužan prizor za mnoge Šibenčane koji znaju gdje i kako se stvarala Hrvatska ratna mornarica dočekao ih je ispred rive kad su vidjeli kako ponos HRM-a, raketne topovnjače RTOP11 “Kralj Petar Krešimir IV.” i RTOP12 “Kralj Dmitar Zvonimir” tegle remorker i desantni brod DBM-81 Cetina.

Desantni brod „Cetina“ 19.11.2018. tegli raketnu topovnjaču “Petar Krešimir IV.” bez pogona iz remontnog brodogradilišta u Šibeniku / Photo: Dragan Zrnčević

Mornarica koja vapi za obnovom

„Petar Krešimir IV.“  je stavljen u službu 1992. godine, a „Dmitar Zvonimir“ je sestrinski brod koji je projektiran u Brodarskom institutu u Zagrebu i u pogonu je od 2001. godine. Je li nemogućnosti dostojanstvenog i samostalnog ulaska u šibensku luku doprinijelo nikad više vojnih vježbi zbog kojih se mnogima čini kao da će sutra izbiti rat? Ribari su nam se naime više puta požalili da je ove godine više vojnih vježbi nego ukupno posljednjih nekoliko godina. Istina, vojska treba vježbati, no ostaje pitanje mogu li se brodovi čije vrijeme istječe, koristiti ovoliko često i intenzivno bez posljedica?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1966901086727108&set=pb.100002217070592.-2207520000.1542757512.&type=3&theater

Brojni Šibenčani objavili su komentare i fotografije na društvenim mrežama, a neobičnu situaciju ispričalo nam je više čitatelja od kojih doznajemo da je najprije desantni brod „Cetina“ doteglio topovnjaču „Dmitar Zvonimir“. Stali su ispred Remontnog brodogradilišta Šibenik, da bi se nakon par minuta ispred remonta pojavio brodospasov tegljač.  Tegljač preuzima topovnjaču „Petar Krešimir IV.“, kojeg izvlači i ostavlja na sredini zaljeva ispred Šibenika da pluta.  Remorker potom odlazi i u tegalj uzima „Dmitra Zvonimira“ kojeg je prethodno doveo desantni brod HRM-a i odvodi ga u remont. Desantni brod „Cetina“ zatim odlazi po „Petra Krešimira“ iz remonta, uzima u tegalj i odlazi izvan Šibenika.

Nije prvi put

Raketna topovnjača „Petar Krešimir“ dakle bez pogona napušta šibensku luku. Od ljudi bliskih struci, doznajemo kako kritično nedostaje majstora, pogotovo onih koji su u stanju kvalitetno održavati ovakve ratne strojeve.

Desantni brod „Krka“ 12.11.2018. tegli raketnu topovnjaču “Petar Krešimir IV.” bez pogona u remontno brodogradilište u Šibeniku / Photo: Dragan Zrnčević

Jednom se svakome dogodi, dva broda odjednom – možda i slučajnost. Ali tri puta u jednoj godini teško da može biti imalo slučajno. Za barem toliko slučajeva samo ove godine imamo fotografije koje dokazuju kako se hrvatske raketne topovnjače vuku konopima u remont. Za još pokoji slučaj svjedoče građani ispred čijih očiju se ovo događa. Nimalo glamurozno, nimalo u skladu s politikom koja propagira “sigurnost, sigurnost, sigurnost” ili prevedeno: obranu teritorijalnog mora. Istog onog mora u kojeg redovito i nekažnjeno upadaju talijanski ribari, dok istodobno brodovi obalne straže stoje tek nekoliko milja udaljeni u luci zbog “popune”.

Samo tjedan dana prije, desantni brod DBM-82 Krka konopom tegli raketnu topovnjaču  „Petar Krešimir IV.“ u šibensko remontno brodogradilište.

Treća fotografija snimljena je 24. travnja ove godine. Ona prikazuje situaciju u kojoj opet iz šibenske luke odplutava raketna topovnjača “Petar Krešimir IV.”, ali je ovaj put tegli pet godina mlađa topovnjača “Dubrovnik” koju je Hrvatska nabavila iz Finske, iz iste klase kao “Vukovar”, o kojem smo već pisali.

Raketna topovnjača Dubrovnik tegli raketnu topovnjaču Petar Krešimir IV. iz šibenske luke 24.4.2018. / Photo: Dragan Zrnčević

Za službenu verziju odgovora na pitanje “Zašto se topovnjače vuku konopima?”, poslali smo upit Ministarstvu obrane i čekamo odgovor.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.